Voeg boekweit toe aan het dagmenu. Het verbetert je spijsvertering en helpt je af te vallen!

Voeg boekweit toe aan het dagmenu. Het verbetert je spijsvertering en helpt je af te vallen! Tips voor het kweken van bloemen

Wist je dat boekweit tot de categorie pseudogranen behoort en één van de basisingrediënten is in gezonde gerechten? Het is een ideale optie voor mensen met glutenintolerantie, maar ook voor mensen die willen afvallen.

Boekweit werd al 8000 jaar geleden in Azië verbouwd en is een plant die verwant is aan rabarber en zuring, hoewel we in de verleiding zouden komen te denken dat het qua uiterlijk een graansoort zou zijn; het behoort tot een groep voedingsmiddelen die pseudogranen worden genoemd: zaden die net als graankorrels worden gegeten, maar niet op dat grassprietje groeien. Quinoa en amarant vallen ook in de categorie pseudogranen.

Het bevat weinig calorieën

Boekweit wordt gewaardeerd omdat het geen gluten bevat, maar een aanzienlijke hoeveelheid voedingsstoffen. De samenstelling omvat B-vitamines, vezels en gezonde vetten voor het lichaam, mineralen en lipiden. Het biedt ook voldoende hoeveelheden hoogwaardige eiwitten en is rijk aan lysine, een essentieel aminozuur dat wordt gebruikt voor de biosynthese van eiwitten. Bovendien is boekweit een stimulerend en voedzaam pseudograan, hoewel het weinig calorieën bevat.

• Boekweit heeft een hogere voedingswaarde dan andere granen. 100 gram boekweit bevat 343 calorieën, 10% water, 13,3 g eiwit, 71,5 g koolhydraten, 10 g vezels, 3,4 g vet en 0 suiker.

Beschermt het hart

Van alle granen en pseudogranen bevat boekweit de hoogste bron van rutine (vitamine P), een antioxidant die het risico op hartziekten vermindert door bloedstolsels te voorkomen en ontstekingen en de bloeddruk te verlagen. Uit onderzoek is ook gebleken dat boekweit het bloedlipidenprofiel en het ‘goede’ cholesterolgehalte (HDL) verbetert.

Lees ook:

Geeft energie

Vergeleken met andere granen heeft boekweit een lage glycemische index. Dit betekent dat koolhydraten langzaam worden opgenomen in de bloedbaan, waardoor het lichaam een ​​constante energiestroom krijgt. Bovendien voorkomt het een plotselinge stijging van de bloedsuikerspiegel. Op deze manier kan het ook worden geconsumeerd door mensen met diabetes.

Het is ideaal voor mensen met glutenintolerantie

Het kan op dezelfde manier worden gegeten als volle granen zoals tarwe of gerst, maar boekweit bevat geen gluten, waardoor het een uitstekende keuze is voor mensen die last hebben van graanintoleranties of allergieën. Als je gluten-intolerant bent, kun je ook quinoa, amandelen, kokosmelk, soja, walnoten, chia of lijnzaad eten.

Vermindert de eetlust

Omdat boekweit een grote hoeveelheid voedingsvezels bevat die belangrijk zijn voor het lichaam, kan het gemakkelijk in het menu worden opgenomen door mensen die willen afvallen. Voedingsvezels bevorderen de spijsvertering, verminderen een opgeblazen gevoel, geven je snel een vol gevoel en verminderen de eetlust.

Versnelt de darmtransit

Vezels van goede kwaliteit dragen bij aan een betere spijsvertering en helpen voedsel door het spijsverteringskanaal te bewegen. Boekweit bevat daarnaast een belangrijke bron van vitamine B3 (Niacine), een stof die bijdraagt ​​aan de omzetting van koolhydraten in energie. Omdat boekweit een goede bron van vezels en vitamine B3 is, is het een uitstekende optie voor het hele spijsverteringsstelsel. Merk op dat dit voedsel een uitstekende optie is voor mensen die lijden aan aandoeningen zoals het lekkende darmsyndroom.

Zie ook:

Bijwerkingen?

De consumptie van boekweit wordt over het algemeen niet geassocieerd met nadelige gezondheidseffecten. Maar sommige mensen kunnen allergisch zijn, zoals mensen die al allergisch zijn voor rijst.

@shutterstock

Redacteur: Raluca Toma

Princess Roses