Wat moet je in februari zaaien en welke zaailingen kun je thuis voorkweken?

Tips voor het kweken van bloemen

In het januarirecept hebben we gedetailleerd doorgenomen wat er moet worden voorbereid en op welke manieren voorkweek kan worden gedaan. In februari kan iedereen ze eindelijk gebruiken – het is tijd om niet alleen kasvariëteiten te zaaien, maar ook die bedoeld voor buitenteelt.

Bron: Youtube

Warmteminnende paprika’s ontkiemen betrouwbaar bij 25°C, hoewel de meest voorkomende zaadpaprika, waar de meeste soorten vandaan komen, het net zo goed doet als 22°C. De temperatuur kan dalen naarmate de zaailingen groeien, maar moet nog steeds rond de 20°C zijn. Je kunt ook eetbare exemplaren voorkweken; ze stellen nog meer eisen aan de kiemtemperatuur; meer dan 30°C is ideaal, maar deze mag niet hoger zijn dan 35°.

Als je ze in de eerste helft van februari zaait, oogst je dit jaar al de zoetgeurende vruchten. Je kunt ze kweken als bodembedekker, ze zijn ook geschikt voor containers. Druk de kleine zaadjes gewoon op het substraat, strooi ze niet. Hij kiemt het snelst bij een temperatuur van 20 tot 25 °C, latere zaailingen hebben een temperatuur nodig van rond de 15 °C.

Vroeg planten is niet alleen geschikt in een kas of kas, maar ook buiten onder een foliehoes of non-woven stof. Sla is een winterharde groente; variëteiten bedoeld voor het snijden van bladeren kunnen onder ideale omstandigheden al een maand na het zaaien worden gesneden. Bugelbladeren groeien in twee maanden, slawikkels in drie maanden. Bij een temperatuur van 25 °C ontkiemen de zaden in twee dagen (houd er echter rekening mee dat bij elke volgende graad de kiemkracht weer aanzienlijk afneemt). Een temperatuur van 20 °C is veiliger en ruim voldoende, nog geschikter voor vroege rassen. Een temperatuur van 10 tot 15 °C is dan geschikt voor het opkweken van zaailingen en zaailingen.

Het kiemt het snelst bij een temperatuur boven de 20 °C, maar na het ontkiemen kweek je de zaailingen op bij een temperatuur van 10 tot 16 °C. In maart en april kun je ze in de kas en kas planten, in april in warmere streken en buiten. Op dezelfde manier is het een beetje veeleisender.

Zaai vroege soorten, geschikt voor uitplanten in een kas, kas of onder folieafdekking. Zaden ontkiemen gemakkelijk bij een temperatuur van 18 tot 20 °C, latere zaailingen hebben een temperatuur van 12 tot 16 °C nodig.

Bij een temperatuur van 20 °C ontkiemt hij binnen een week, 10 tot 16 °C is voldoende voor het opkweken van zaailingen. Zaailingen groeien lang, dus vroeg voorplanten loont.

Waarom de temperatuur verlagen?

Een temperatuurdaling nadat de zaailingen echte bladeren hebben gevormd en beginnen te groeien, zal de ontwikkeling enigszins vertragen, maar is nog steeds wenselijk. Ze zullen gezonder en bossiger zijn – de lagere temperatuur remt een te snelle hoogtegroei en bevordert hun versterking. Alleen ontkiemende zaden hebben een warmte van meer dan 20 °C nodig om sneller tot leven te komen (minstens 22 °C voor de meest warmteminnende zaden). Voor de meeste zaailingen is een bereik van 15 tot 18 °C echter geschikter. Een koelere kamer is daarom ideaal (als u een serre of een glazen loggia heeft, des te beter). Zodra het weer het toelaat, zullen de zaailingen het prima doen in een kas of kas. Hier kun je ze ook tijdelijk verwarmen, bijvoorbeeld met warmtekussens.

Laat het aardappelzaad ontkiemen

Of je aardappelen nu traditioneel in een bloembed of in gemaaid gras teelt, laat ze eind februari uitlopen voor een vroege oogst. Gekiemde aardappelen starten gemakkelijker en sneller als u ze plant.

  • Plaats ze in luchtboxen of boxen met zoveel mogelijk ogen naar boven gericht.
  • Zet ze op een lichte plaats met een temperatuur van 5 tot 15 °C. Een dakraam is noodzakelijk, omdat dit zorgt voor sterke, korte, groenige spruiten. Dunne en lichte scheuten, zoals die in het donker worden gevormd, helpen de aardappelen niet bij de groei en breken bij het planten.

In een gewone tuin loont het om vroege variëteiten te kweken die niet zo gemakkelijk vatbaar zijn voor aardappelziekte (bijvoorbeeld Rosara met rode schil, de uitzonderlijk smakelijke Princess, etc.)

Snoei bessenstruiken

Als je de struiken die klein fruit produceren regelmatig verjongt en verlicht, zul je meer oogsten en zullen de bomen gezonder zijn. Voor veel soorten is het ideale moment het einde van de winter, wanneer ze nog in winterslaap zijn. Het is echter noodzakelijk om vorstvrije dagen te kiezen, of in ieder geval dagen waarop de temperatuur niet onder de -5 °C komt.

het draagt ​​het meest vrucht op scheuten van twee tot drie jaar oud, op scheuten van twee tot vijf jaar oud. Daarom kunt u oudere scheuten dicht bij de grond verwijderen. Als je de jonge hengels in de zomer niet hebt gemarkeerd, kun je ze meestal herkennen aan de lichtere bast. Verwijder ook eventuele beschadigde takken. Werk met een scherpe schaar en behandel de snijwonden met boombalsem. In veel gevallen is het nodig om de struiken te beschermen tegen de smaak van wild – de snede gemaakt door reeën, reeën en hazen is meestal niet het meest voordelig.

Snijden van fruitbomen

Snoeien in het vroege voorjaar wordt goed verdragen door appel- en perenbomen, oftewel kernbomen. Aan de andere kant mogen abrikozen, perziken, pruimen, kersen en zure kersen, d.w.z. steenvruchten, nog niet worden gesneden – ze zijn gevoeliger voor schimmelziekten, waarvoor bezuinigingen de toegangspoort zijn.

Jonge bomen hebben een educatieve snoei nodig, wat erg belangrijk is voor de vorming van een sterke kroon en de toekomstige levensduur, vruchtbaarheid en gezondheid van de boom. Oudere bomen hebben onderhoudssnoei nodig; bij bomen met een gevestigde kroon is dit echter slechts een kleine ingreep. Overwoekerde bomen kunnen baat hebben bij snoeien, maar dit moet met gevoel en in fasen over meerdere jaren gebeuren.

De snoeimethode hangt ook af van het type onderstam, het type variëteit, de gekozen vorm van de kroon. Er zijn hele boeken over dit onderwerp, er zijn ook cursussen of je kunt de hulp van een deskundige inschakelen. Dwaas snoeien zal meer kwaad dan goed doen.

gerelateerde artikelen

Bron: tijdschrift Receptář

Princess Roses