Wat is tomatenziekte en hoe kun je dit vermijden tijdens het kweken?

Tips voor het kweken van bloemen

Schimmel is de vijand van alle tomaten! Om dat niet te doen… Het verschijnt uit het niets en verspreidt zich vervolgens razendsnel als een pest. Hoe weet u dat uw groenten besmet zijn? De belangrijkste indicator van de ziekte zijn de bladeren, stengels, maar ook de vruchten zelf.

De schimmel verschijnt eerst als vlekken op de randen en onderkant van de bladeren. Ze kunnen verschillende kleuren hebben… Van grijsgroen tot bruin tot zwart.

De niet-ingewijden verwarren deze kleurpatina met zonnevlekken, maar dat is een vergissing! Schimmel is niet zo vriendelijk. En als je het niet op tijd stopt, zal het de hele plant en het hele tomatenbed vernietigen!

Bron: Youtube

Waar zit de fout?

Het weer speelt een grote rol bij het ontstaan ​​van schimmels. Schimmel houdt van warmte en vocht, dus gedijt het beste in het regenseizoen. Maar volgens ervaren tuiniers is het niet eerlijk om alles aan de natuur te wijten. Als tomatenteler kun je zelf veel schimmel binnenbrengen.

Hoe? Het probleem is de verkeerde manier van planten. Als je de planten te dicht bij elkaar plant, is er geen ruimte voor ‘ventilatie’ ertussen. Daarom stomen de stengels en bladeren zeer snel en creëren zo een ideaal klimaat voor schimmels.

Een andere fout die telers maken is het planten van tomaten in de buurt van aardappelen. Vermijd het zeker als je kunt. Er schuilt nog een gevaar in aardappelen: aardappelziekte. Het is een agressief roofdier dat al je gewassen kan verwoesten.

Soorten schimmels of Ken de vijand

Aardappelziekte

Het heeft de verheven Latijnse naam Phytophthora infestans. Het is eigenlijk geen schimmel, maar een schimmelachtig korstmos. Zijn kracht is dat hij zich aan alle omstandigheden kan aanpassen. Daarom is het moeilijk om het uit te roeien. Het is meestal zichtbaar op de bladeren, waar het versierd is met een “bruine patina”. De uitbreiding ervan is echter zo groot dat hij ook fruit aantast en zich met de snelheid van het licht verspreidt.

Grijze schimmel

Botanici noemen het Botrytis cinereahet is echter trouw aan zijn Tsjechische benaming. Waarom? Omdat hij grijze vlekken op de bladeren achterlaat, die geleidelijk bruin worden. Bij fruit is het een grijze aanslag. Als je te maken hebt met grijze schimmel, gebruik dan zeker het fungicide Teldor, dit trekt zeer snel in!

Zij vallen

De korte naam doet vermoeden dat er sprake is van een kort proces… Echte meeldauw oftewel Oidium lycopersicium is op tomaten direct te herkennen. Het zorgt voor een suikerachtig gevoel op de vrucht. Maar dit witachtige poeder tast ook stengels en bladeren aan. Helaas heeft het dezelfde effecten als een bijtend middel. Vroeg of laat zal het de plant doden.

Sikkelbladige aarspore

Deze schimmel is verraderlijk omdat hij door de lucht wordt verspreid of door insecten wordt overgedragen. Typerend voor haar is dat ze geelbruine vlekken op het onderste deel van de bladeren “schildert” en de vruchten zo vervormt dat je het meteen opmerkt.

Wanneer schimmel aanvalt…

Verwacht absoluut niet dat het vanzelf verdwijnt. Verwijder geïnfecteerde bladeren en stengels onmiddellijk. Als de hele plant besmet is, gooi hem dan weg en gebruik hem onder geen beding als compost! Naast gekochte chemische sprays kunt u ook uw eigen antischimmeloplossing maken.

Zo werkt het: Meng magere melk met water in een verhouding van 1:1. Voeg vervolgens 5 bakpoeders en een beetje plantaardige olie toe aan het mengsel. Breng de spray één keer per 2-3 dagen aan op de aangetaste plekken. De schimmel zou moeten verdwijnen.

gerelateerde artikelen

Bronnen: www.ceskestavby.cz

Princess Roses