Wat dacht je van gigantische selderiebollen? Een ervaren tuinman vertelt je haar geheime trucjes

Tips voor het kweken van bloemen

Kweek je selderij? En zo niet, zou je dan niet willen proberen het te laten groeien? De afgelopen jaren werd het letterlijk herontdekt, niet alleen als een geweldige groente, maar ook als een ideaal voedingsmiddel voor een reductiedieet. Leer hoe je het kunt kweken en ontdek uitstekende selderijrecepten.

Selderij in onze tuinen

Selderij zoals wij die kennen, komt niet overal voor. Het is nogal typerend voor ons, onze buren. Het is een niet zo vaak gebruikte knolgewas, maar het is wel een uitstekend voedingsmiddel dat ook nuttig kan zijn bij het afvallen. Het bevordert de spijsvertering, maar het is ook een natuurlijk afrodisiacum dat bekend was bij de Egyptenaren, Grieken en Romeinen. Het kweken van selderij is helemaal niet moeilijk.

Mevrouw Lena uit Život zal haar drie manieren onthullen voor het kweken van hele grote selderiebollen.

Selderij aardappel

Selderij is in ons land een populair knolgewas, dat je elders in de wereld tevergeefs aantreft. Uiteraard geldt dit niet overal. Onze Europese buren en enkele andere landen telen en gebruiken ook selderij in de keuken, maar het kweken van knolselderij is eigenlijk bijna een zeldzaamheid, net als de wortelpeterselie. Daarom, wanneer u besluit een kaars voor een buitenlandse vriend op vakantie klaar te maken, kunt u er gemakkelijk achter komen dat dit niet zo eenvoudig is als het op het eerste gezicht lijkt. Meestal kom je alleen stengels bleekselderij en platte peterselie tegen. Hoewel ze dezelfde smaak hebben, kun je een kaars maken die net zo is als die van je moeder.

Ga verder op de volgende pagina

Hoe zit het met selderij?

Selderij is echter niet meer alleen geschikt voor de bij ons zo populaire kaars. Het is een groente die de laatste jaren zeer gewaardeerd wordt vanwege de gunstige effecten op onze gezondheid. Zoals elke groente bevat selderie ook veel vitamines en mineralen. Vitaminen K, C en B6 behoren absoluut tot de belangrijkste. Mineralen omvatten kalium, ijzer en calcium, maar antioxidanten zijn ook belangrijk. Selderij is ook een voedingsmiddel dat slechts een minimum aan calorieën bevat.

Met een beetje vindingrijkheid kan het in de eetkamer worden opgenomen in de vorm van bleekselderiefrietjes, bleekselderijpuree of roomsoep. Dankzij de fijngemalen bleekselderij kan het ook helemaal zonder room. Iets atypischer, maar heel interessant, is het gebruik van selderij in groentesalades, het past goed bij vlees en kaas. Je kunt een smakelijke spread maken met appels en wortels van selderij.

Selderij is ook het centrale ingrediënt in het recept, dat binnenkort 100 jaar oud zal zijn. Toen introduceerde Arthur Francois Dumont een gebakken selderijsteak in het Café de Paris in Genève. De baan is ook naar dit restaurant vernoemd. Als je het op een menukaart tegenkomt, weet dan dat het grote gebakken plakjes bleekselderij zijn, bedekt met een saus van veel kruiden. Deze omvatten dragon, peterselie, tijm, cayennepeper en een beetje kappertje en curry. De saus geeft smaak aan de groenteschijfjes en zo wordt een gewoon groentegerecht tot delicatesse verklaard.

Bron:

Princess Roses