Wat dacht je van gigantische selderiebollen? Een ervaren tuinman vertelt je haar geheime trucjes

Tips voor het kweken van bloemen

Kweek je selderij? En zo niet, zou je dan niet willen proberen het te laten groeien? De afgelopen jaren werd het letterlijk herontdekt, niet alleen als een geweldige groente, maar ook als een ideaal voedingsmiddel voor een reductiedieet. Leer hoe je het kunt kweken en ontdek uitstekende selderijrecepten.

Selderij in onze tuinen

Selderij zoals wij die kennen, komt niet overal voor. Het is nogal typerend voor ons, onze buren. Het is een niet zo vaak gebruikte knolgewas, maar het is wel een uitstekend voedingsmiddel dat ook nuttig kan zijn bij het afvallen. Het bevordert de spijsvertering, maar het is ook een natuurlijk afrodisiacum dat bekend was bij de Egyptenaren, Grieken en Romeinen. Het kweken van selderij is helemaal niet moeilijk.

Mevrouw Lena uit Život zal haar drie manieren onthullen voor het kweken van hele grote bollen bleekselderij.

Selderij aardappel

Selderij is in ons land een populair knolgewas, dat je elders in de wereld tevergeefs aantreft. Uiteraard geldt dit niet overal. Onze Europese buren en enkele andere landen telen en gebruiken ook selderij in de keuken, maar de teelt van knolselderij is eigenlijk bijna een zeldzaamheid, net als de wortelpeterselie. Daarom, wanneer u besluit een kaars voor een buitenlandse vriend op vakantie klaar te maken, kunt u er gemakkelijk achter komen dat dit niet zo eenvoudig is als het op het eerste gezicht lijkt. Meestal kom je alleen gesteelde bleekselderij en gladde bladpeterselie tegen. Hoewel ze dezelfde smaak hebben, kun je een kaars maken die net zo is als die van je moeder.

Ga verder op de volgende pagina

Hoe zit het met selderij?

Selderij is echter niet meer alleen geschikt voor de bij ons zo populaire kaars. Het is een groente die de laatste jaren zeer gewaardeerd wordt vanwege de gunstige effecten op onze gezondheid. Zoals elke groente bevat selderie ook veel vitamines en mineralen. Vitaminen K, C en B6 behoren absoluut tot de belangrijkste. Mineralen omvatten kalium, ijzer en calcium, maar antioxidanten zijn ook belangrijk. Selderij is ook een voedingsmiddel dat slechts een minimum aan calorieën bevat.

Met een beetje vindingrijkheid kan het in de eetkamer worden opgenomen in de vorm van gebakken friet van bleekselderij, puree van bleekselderij of roomsoep. Dankzij de fijngemalen bleekselderij kan het ook helemaal zonder room. Iets atypischer, maar heel interessant, is het gebruik van selderij in groentesalades, het past goed bij vlees en kaas. Je kunt een smakelijke spread maken met appels en wortels van selderij.

Selderij is ook het centrale ingrediënt in het recept, dat binnenkort 100 jaar oud zal zijn. Toen introduceerde Arthur Francois Dumont een gebakken selderijsteak in het Café de Paris in Genève. De baan is ook naar dit restaurant vernoemd. Als je het op een menukaart tegenkomt, weet dan dat het grote gebakken plakjes bleekselderij zijn met daarop een saus gemaakt van verschillende kruiden. Deze omvatten dragon, peterselie, tijm, cayennepeper en een beetje kappertjes en curry. De saus geeft smaak aan de groenteschijfjes en zo wordt een gewoon groentegerecht tot delicatesse verklaard.

Bron:

Selderij (Apium graveolens) heeft een rijke en interessante geschiedenis die teruggaat tot de oudheid. Selderij komt oorspronkelijk uit het Middellandse Zeegebied en het voormalige Ottomaanse Rijk. Het gebruik ervan als voedsel- en medicinale plant is al vastgelegd in het oude Egypte, Griekenland en Rome.

In het oude Egypte werd selderij beschouwd als een heilige plant en werd hij vaak gebruikt bij rituelen en begrafenisceremonies. De Egyptenaren geloofden dat het magische eigenschappen heeft en boze geesten kan verdrijven.

In Griekenland was selderij ook een symbool van pijn en verdriet; bleekselderijkransen werden bijvoorbeeld gebruikt bij uitvaartdiensten. Merk op dat selderij in de Griekse mythologie werd geassocieerd met Hades, de god van de onderwereld, en vaak werd afgebeeld in kunst met scènes uit de onderwereld.

De Romeinse beschaving heeft bijgedragen aan de uitbreiding van het gebruik van selderij als culinair ingrediënt. De Romeinen wisten dat selderij gezondheidsvoordelen had en gebruikten het vanwege zijn vermeende geneeskrachtige eigenschappen, vooral als diureticum.

Met het verstrijken van de tijd werd selderij populairder in heel Europa en later ook in Amerika. In de 19e eeuw werd het in de VS erg populair, vooral als ingrediënt in salades en als basis voor diverse gerechten.

Tegenwoordig wordt selderij wereldwijd erkend vanwege zijn voedingswaarde, het bevat vitamine A, C, K en mineralen zoals kalium. Het wordt vaak gebruikt in de keuken, zelfs als onderdeel van groentemixen, in salades, soepen of als basisingrediënt in veel recepten. Door de knapperige structuur en verfrissende smaak is het een populair ingrediënt in veel culturen over de hele wereld.

Princess Roses