Waarom rotten tomaten aan de struiken?

Tips voor het kweken van bloemen

Een van de meest voorkomende problemen met betrekking tot tomaten is rotting, die de vrucht aantast. Het kan niet alleen de oogst van dit jaar vernietigen, maar ook de volgende oogst: de vernietigende sporen vallen in de grond en infecteren deze. Laten we proberen erachter te komen waarom tomaten aan de struiken rotten, hoe we deze ziekte kunnen behandelen.

Wat doe je als de tomaten aan de struik rotten?

Rot wordt meestal veroorzaakt door ziekten zoals meeldauw, vroege plaag, nat of rot en verschillende bacterioses. Bijna allemaal hebben ze alleen invloed op de vruchten, maar in sommige gevallen worden de bladeren en stengels ziek. De schimmel dringt planten binnen vanuit vervuilde grond en wordt ook door de wind meegevoerd door zieke struiken. Tomaten met een verzwakt immuunsysteem worden sneller ziek, wat mogelijk wordt gemaakt door het gebrek aan calcium en kalium en ook door de schending van landbouwtechnologie.

Rottende tomaten in een open veld

Dus waarom rotten tomaten in de open lucht? De belangrijkste plaag van tomaten is bacterievuur. De ziekte manifesteert zich in de vorm van donkere vlekken op bladeren en fruit. Aanvankelijk verschijnt er een donkerbruine vlek op het onderste deel van de tomaat, die na verloop van tijd steeds groter wordt. Dan wordt het zwart, dit geeft al aan dat de tomaat van binnenuit aan het rotten is. De ontwikkeling van deze schimmelziekte draagt ​​bij aan hoge luchtvochtigheid, regenachtige en koude zomers.

Heet weer kan de ontwikkeling van de ziekte stoppen, maar bij het eerste symptoom moet je dringend handelen. Frequente chemische behandeling van de struiken zal de verspreiding van de ziekte voorkomen. Aangezien er in de meeste gevallen schimmelsporen aanwezig zijn, zal het behandelen van de grond met fungiciden vóór het planten uw tomaten tegen deze ziekte beschermen.

Rottende tomaten in een glas

De meeste tomaten in kasomstandigheden zijn gevoelig voor bloesemrot, wat nog een reden is waarom tomaten aan struiken rotten. Op groene tomaten verschijnen bruine vlekken, die toenemen naarmate het fruit groeit. Het vlees onder de huid wordt zacht en rot. In de meeste gevallen vallen de vruchten van de takken voordat ze rijpen. Het is geen infectieziekte, de oorzaak van het voorkomen ervan is onregelmatig water geven en warm weer. Als je één keer per week naar de kas komt en de struiken overvloedig water geeft, is de kans dat de struiken door deze ziekte worden aangetast vrij groot. Een andere reden is zure of zoute grond, gebrek aan calcium en overtollige stikstof.

Een andere ongelukkige reden waarom groene tomaten rotten is alternaria. De oorzaak van deze ziekte is thermofiel, de comfortabele temperatuur voor zijn levensactiviteit is +25-30 graden, dus het is het meest typerend voor zuidelijke regio’s. Maar in de hete zomer komt deze ziekte ook op onze breedtegraden voor, en overvloedige dauw en regen dragen hier veel aan bij. Op groene vruchten verschijnen donkerbruine vlekken, meestal nabij de stengel. Bij een hoge luchtvochtigheid zien tomaten er aan de buitenkant uit als fluweel, dit komt door sporen. Er verschijnen ook vlekken op de onderste bladeren. Uitzetting over het gehele oppervlak van de plaat veroorzaakt het verpletteren ervan.

Bacteriose

Bacteriële necrose. De tweede naam is tomatenholheid of stengelkernnecrose. Onrijpe groene vruchten zijn bedekt met een witachtig gaas, rijpe vruchten hebben 2 bruine ringen nabij de stengel en er zit een troebele vloeistof in de tomaten. Tomaten vallen zelfs bij een lichte aanraking uit de struiken. De bladeren, beginnend vanaf het bovenste deel van de stengel, vervagen zonder van kleur te veranderen. Op de tomatenstengel zijn natte bruine vlekken zichtbaar op een hoogte van 15-20 cm van de grond. Dan barst de stengel, er stroomt slijm uit.

Tomaten die zowel in een kas als in de volle grond groeien, zijn gevoelig voor zwarte vlekken. De kleinste donkergroene vlekken op de bladeren duiden op het begin van de ziekte. Na verloop van tijd groeien ze gemiddeld en worden ze donkerder. De vlekken op de vruchten zijn aanvankelijk glanzend, met een bol oppervlak, en lijken vervolgens aan de buitenkant op korstjes. Regenachtig, warm weer draagt ​​bij aan de snelle verspreiding van de ziekte, bacteriën worden door luchtstromingen en regendruppels in gezonde struiken gedragen.

Rottende tomaten, hoe de struik verwerken?

Om schimmel te voorkomen worden ze enkele weken na het planten behandeld met trichodermin. Geeft een goed resultaat bij het behandelen van struiken met Bordeaux-vloeistof. Als je geen fan bent van chemie, kun je knoflookinfusie gebruiken, die wordt bereid uit 10 liter water, 1,5 kopjes knoflook en 1,5 gram kaliumpermanganaat. Zodat de planten niet worden aangevallen door schimmelziekten, geven we de tomaat water struiken met een oplossing die jodium (40 druppels), calcium (30 g) en water (10 liter) bevat. Voor elke plant wordt 0,5 liter oplossing gebruikt. Bemesting met fosfor- en kaliummeststoffen wordt parallel uitgevoerd.

Om de immuniteit tijdens het ontluiken en het begin van de bloei te vergroten, spuit u immunomodulatoren (Epin-extra). Maar wat doe je als de tomaten aan het rotten zijn en je de eerste symptomen van phytophthora-schade ontdekt? In dit geval worden de struiken besproeid met Bordeaux-vloeistof (1%), Oxyhom (2 tabletten per 10 liter water), oxychloride (40 gram per 10 liter water). Alle preparaten, behalve Bordeaux-vloeistof, kunnen uiterlijk 3 weken vóór de oogst worden gebruikt. Spray ’s ochtends nadat de dauw is opgedroogd. Het glas wordt na de procedure gelucht. Om de afhankelijkheid van pathogene microflora van medicijnen te voorkomen, worden ze elk jaar vervangen.

Voor de behandeling van alternariose worden dezelfde middelen gebruikt als voor Phytophthora. Voor de preventie van ziekten wordt aanbevolen om ziekteresistente variëteiten te kweken: Novićok, Zemlyak, Lana, Gruntovéj Gribovsky 1180, Novinka Pridnestrovie en Čaląsie. Wanneer toprot wordt gedetecteerd, worden de struiken 3-4 keer besproeid met een 0,4% oplossing van calciumnitraat of calciumchloride. Het interval tussen de bespuitingen bedraagt ​​minimaal 5-7 dagen. Voor 10 vierkante meter. gebied vereist 0,5 liter oplossing. Aanbevolen variëteiten: Alpatyeva 905a, Zvezdochka, Lakomka, Gusar, Moravský zázrak, Volgograd 5/95, Rychansky.

Bij bacteriose spuiten met Kartocid in een verhouding van 50 g. voor 10 liter water; Oxyhom in een dosering van 2 tabletten per 10 liter water. De verwerking vindt plaats uiterlijk 20 dagen vóór de oogst van tomaten in het open veld; 4 dagen in glas. Om besmetting via de grond van de nieuwe beplanting te voorkomen, worden na de oogst alle toppen en andere plantresten verwijderd.

Bron:

Princess Roses