Tuingeheim wapen: Zuiveringszout helpt tegen onkruid, meeldauw of groene groei

Tips voor het kweken van bloemen

Heeft u last van onkruid, meeldauw of groene begroeiing in de tuin? Zuiveringszout is een goedkoop en milieuvriendelijk alternatief voor agressieve pesticiden en schoonmaakmiddelen. We leggen uit waar het zinvol is om baking soda in de tuin te gebruiken – en waar voorzichtigheid geboden is.

In de keuken is zuiveringszout een populair bakingrediënt, in het huishouden is het een effectief universeel product – en in de tuin kan het ook milieubelastende herbiciden en insecticiden vervangen. We leggen uit in welke gevallen zuiveringszout nuttig is in de tuin en waar je voorzichtig mee moet zijn.

Poederrot, grijsrot en onkruid. Hobbytuiniers worden in hun tuin met veel uitdagingen geconfronteerd. In de meeste gevallen zijn er geen milieubelastende chemicaliën nodig; in veel gevallen helpt zuiveringszout als een goedkoop en milieuvriendelijk huismiddeltje.

Goed om te weten: Als u in de supermarkt naar baking soda zoekt, vindt u dit mogelijk ook onder de namen Kaiser-Natron, Backsoda of Frisdrank.

Verwar baking soda niet met wassoda

Belangrijk: gebruik geen zuiveringszout (natrium of frisdrank). Soda mengen. Dit is het loog-natriumcarbonaat, dat aanzienlijk agressiever is dan zuiveringszout. In combinatie met water kan wassoda de ogen en de huid verbranden.

Gebruik in geen geval zuiveringszout onverdund als onkruidverdelger in de tuin.

Zuiveringszout: allrounder in de tuin

Hoewel zuiveringszout, eigenlijk natriumwaterstofcarbonaat (NaHCO3), volkomen onschadelijk is voor ons mensen, werkt het bij insecten als gif en bij planten verstopt het de huidmondjes zodat deze feitelijk stikken zodra het water verdampt.

Zuiveringszout is een milieuvriendelijke maatregel tegen meeldauw. (Foto: Shutterstock / hachiware)

Met zuiveringszout tegen meeldauw en grijsrot

Een witte laag aan de bovenzijde van de bladeren is een teken van de schimmelziekte echte meeldauw. Ook grauwe schimmel/grijsrot is een schimmel die veel voorkomt op aardbeien, pioenrozen, rozen en veel zomerbloemen.

Je kunt zuiveringszout gebruiken als een natuurlijk fungicide. Meng eenvoudig één liter water met vijf gram zuiveringszout. Meerdere keren per dag op de aangetaste plekken spuiten met een spuitfles. Het is het beste om vóór de behandeling zwaar geïnfecteerde bladeren te verwijderen.

Belangrijk: Geef in geen geval een overdosis van het mengsel, anders ontstaan ​​er brandwonden aan de bladeren. Behandel de schimmelziekte niet in direct zonlicht, maar op een bewolkte, bewolkte dag.

Gebruik baking soda tegen onkruid

Zelfs als er ongewenste groei in de tuin is, is zuiveringszout een manier om ongewenst onkruid te verwijderen. Om dit te doen, kookt u een eetlepel zuiveringszout in een liter water. Laten afkoelen en met een spuitfles goed op het onkruid aanbrengen.

Belangrijk: Houd minimaal tien centimeter afstand van gewassen om deze niet in gevaar te brengen.

>> Voor meer informatie:

Zuiveringszout helpt ook tegen ongewenst onkruid in de tuin. (Foto: Shutterstock / FotoHelin)

Verwijder groene groei met zuiveringszout

Je kunt ook zuiveringszout gebruiken om algen en mos op het terras of de oprit te verwijderen. Houd er echter rekening mee dat het gebruik van zuiveringszout op afgesloten (bijvoorbeeld verharde) paden, terrassen, trottoirs of garage-ingangen volgens de Plantenbeschermingswet verboden is. Wie zich hier niet aan houdt, riskeert een boete.

Achtergrond van de regeling: Het zuiveringszout kan samen met het regenwater afvloeien en het grondwater bereiken.

Zuiveringszout tegen bladluizen en slakken?

Zuiveringszout in poedervorm dat rond planten wordt gestrooid, is effectief tegen slakken.

Maar: “Er zijn zeker meer ecologische methoden dan zuiveringszout tegen slakken, mieren en bladluizen”, legt Kerstin Effers, adviseur milieu- en gezondheidsbescherming bij het Consumentencentrum van Noordrijn-Westfalen, uit. Zuiveringszout leidt tot een verhoging van de pH-waarde in het lichaam van de dieren, verstoort de stofwisseling en leidt uiteindelijk tot een langzame en wrede dood van de dieren. “Vanuit milieuoogpunt is het nog steeds beter dan ‘conventionele’ biociden, die ook leiden tot de dood van dieren.”zei de gekwalificeerde scheikundige.

Hier leest u hoe u dat kunt doen, zonder ze schade te berokkenen.

Zuiveringszout is ook nuttig voor vraatzuchtige bladluizen. Hetzelfde geldt hier: Zuiveringszout is effectief, maar doodt de luizen langzaam en pijnlijk. Hier vindt u .

Is baking soda echt een milieuvriendelijk wondermiddel?

Zuiveringszout is er zeker één. Kerstin Effers, milieu- en gezondheidsbeschermingsfunctionaris bij het Consumentencentrum van Noordrijn-Westfalen, bevestigde dit ook toen we erom vroegen. Haar oordeel over baking soda is: “Zuiveringszout is niet schadelijk voor het milieu.”

Het Federaal Milieuagentschap legt de situatie gedetailleerd uit: “Aangezien zuiveringszout (= natriumwaterstofcarbonaat) geen “echt gewasbeschermingsmiddel” is, maar “slechts een grondstof”, doorloopt het niet het goedkeuringsproces dat is voorgeschreven voor gewasbeschermingsmiddelen , waarbij de UBA betrokken is bij de MER.”

En verder: “Specifiek zijn er enkele gegevens voor de grondstof baking soda, aangezien baking soda in de EU ook is goedgekeurd als voedings- en diervoederadditief (= E500). De beschikbare gegevens over baking soda suggereren dat.” Er zijn echter nog steeds grote kennislacunes over de grondstoffen, zodat een milieubeoordeling, zelfs in vereenvoudigde vorm, nog niet echt kan worden uitgevoerd, legt Nora Petzold van het Federale Milieuagentschap uit.

De grondstof baking soda is toegestaan ​​in de biologische landbouw, maar alleen als fungicide (werkzame stof tegen schimmels), niet als herbicide (onkruidverdelger).

Houd hier rekening mee als u zuiveringszout in de tuin gebruikt

1. omdat het zuren neutraliseert. Veel planten kunnen dit niet verdragen.

2. Bij gebruik van baking soda geldt: veel helpt niet veel! van het huismiddeltje.

3.

4. Bij verkeerd gebruik dood je niet alleen het ongedierte, maar ook: Als je baking soda in de tuin verspreidt, kunnen ook nuttige insecten zoals bijen, hommels en vlinders doodgaan.

5. Houd daarom afstand van de planten die je niet wilt verwijderen.

Zuiveringszout: allrounder in het huishouden

Princess Roses