TOP 5 populaire aardappelrassen – welke is waarvoor?

TOP 5 populaire aardappelrassen - welke is waarvoor? Tips voor het kweken van bloemen

Er is meer dan in de wereld 5.000 vrijgelaten aardappelen die qua vorm, kleur, textuur, smaak en bestemming in de gastronomie verschillen.

De aardappel komt oorspronkelijk uit de Andes, uit Zuid-Amerika, maar is overal thuisgekomen. Naast de klassieke zijn er exemplaren waarvan de knollen en/of het vruchtvlees paars, blauw, oranje of rood zijn.

Sommige variëteiten worden traditioneel geteeld, terwijl andere het resultaat zijn van moderne prestaties. Zo heeft de Franse variëteit Desiree wortel geschoten in onze streek, vooral onder hobbytuinders.

Vijf populaire soorten voor verschillende doeleinden

1. Roodbruine Burbank

Het werd erg populair in de wereld vanwege de verandering in de manier van eten, oftewel de vraag naar frites. Knollen zijn middelgroot tot zeer groot, langwerpig, cilindrisch van vorm. Het oppervlak is bruin gekleurd, terwijl het vlees heldergeel, melig en stevig is. Het moet na 95 dagen worden geëxtraheerd, wat betekent dat het midden laat is. Het kenmerkt zich door de lange houdbaarheid en wordt gebruikt in huishoudens en de voedingsmiddelenindustrie. Het heeft een romige smaak als het wordt gekookt. Het wordt vooral gebruikt voor het maken van frites en aardappelpuree.

2. Desiree

Een oud ras waarvan de vegetatie tussen de 110 en 120 dagen duurt. De voorhuid is rood, terwijl zij vlees geelachtig. Het kan lange tijd worden bewaard als het onder gunstige omstandigheden wordt bewaard. Het wordt gebruikt om verschillende gerechten te bereiden, gekookt, gebakken of gebakken.

3. Evolutie

Zeer vergelijkbaar met de Kleopatra-variëteit. Hij is wat inheemser en geschikt voor lichte zandgronden. Het kan niet langer worden bewaard. Het is bedoeld ter voorbereiding Frieten en bakken. De huid is rood.

4. Arizona

Een vroeg ras met goede opbrengsten. Uitstekend verdraagt voorjaarsvorst. Het is geschikt voor koken en bakken. Past zich aan verschillende grondsoorten aan.

5. Agata

Gewaardeerd om de kwaliteit van de knollen, die geschikt zijn voor het bereiden van puree of om te bakken. Het is in Nederland ontstaan. De vruchten zijn rond. De schil en het vruchtvlees zijn geel gekleurd. Hebben zoete smaak.

Princess Roses