Teelt van bieslook – in de tuin wordt het ook wel de ‘bewaker’ van andere culturen genoemd

Teelt van bieslook - in de tuin wordt het ook wel de 'bewaker' van andere culturen genoemd Tips voor het kweken van bloemen

Ui, bieslook, Allium schoenoprasum, behoort tot de uienfamilie en wordt gebruikt als specerij, d.w.z. als toevoeging aan gerechten. Het smaakt naar een gewone ui, maar het belangrijkste kenmerk of de betekenis ervan is dat het zeer genezend is voor het menselijk lichaam. Het verschil tussen bieslook en gewone bieslook zit in de morfologie: de bladeren van bieslook zijn iets korter en aanzienlijk smaller dan gewone bieslook, ze worden maximaal 20 cm en er zijn soorten waarvan de bladeren 50 cm bereiken. Zoals alle uien is hij bestand tegen lage temperaturen en kan hij in de herfst of het vroege voorjaar worden gezaaid.

Het is een vaste plant die rechtstreeks uit zaden wordt geproduceerd, in tegenstelling tot andere rode uien waarvan de productie in ons land gebaseerd is op uien. Hij kan in de tuin worden gekweekt door direct in de grond te zaaien of zelfs op balkons in potten, wat vaker voorkomt omdat hij geen weelderige groeiwijze heeft.

Weert ongedierte af

Het kan ook worden gekweekt uit zaailingen, wat minder vaak wordt gebruikt.

Het is geen veeleisende plant en houdt van iets nattere grond. Hij wordt vaak wilde ui genoemd omdat hij vaak in de natuur voorkomt, meestal langs rivieren. Daarom kan het naar behoefte in verse staat worden gekweekt en geoogst, of worden ingevroren of zelfs gedroogd en zo als specerij worden gebruikt.

Deze plant verjaagt ongedierte in de tuin en kan daarom worden gezaaid met de volgende gewassen: selderij, sla, tomaat, komkommer, courgette, wortel en erwten. Naast dat bieslook een afweermiddel is tegen schadelijke insecten, is het ook een goede ‘bewaarder’ tegen plantenziekten. Geplant in de buurt van appels zal het verschijnen van blad- en fruitschurft verminderen of volledig voorkomen, terwijl in de buurt van rozen bladvlekken zullen worden verminderd.

Aromatisch en medicinaal

Net als andere uien is het rijk aan vitamines en mineralen, wat betekent dat het uitstekende voedingseigenschappen heeft voor de menselijke gezondheid. Het is een uitstekende bron van vitamine A, C, K. Daarnaast bevat het ook de mineralen kalium, fosfor, calcium, ijzer, koper, magnesium, zink, foliumzuur en plantaardige stoffen, die de reden zijn waarom bieslook anti-aging eigenschappen kan hebben. -inflammatoire, antioxiderende en antiproliferatieve effecten. Het bevat weinig calorieën, eiwitten en vetten. Met een uitgebalanceerd dieet kan het het ontstaan ​​van chronische hart- en bloedvatenziekten, diabetes en verschillende tumoren voorkomen. Het moet met mate worden gegeten om geen verstoringen in het spijsverteringskanaal te veroorzaken.

Het is wenselijk in elke keuken in verse of droge vorm en mag niet worden geconsumeerd door mensen die allergisch zijn voor planten uit de uienfamilie. De smaak is veel milder dan gewone uien, waardoor hij gebruikt kan worden als toevoeging aan diverse gerechten zoals: salades, stoofschotels, soepen, sandwiches, sauzen en visgerechten.

We merken al langer dat melksmeersels met uien, bieslook en paté in de winkels liggen. Als het in containers en in de tuin wordt gekweekt, kan het vers worden geoogst en gebruikt, wat de beste manier is. Zoals de meeste kruiden wordt het aan het einde van het koken toegevoegd omdat het snel zijn aromatische werking verliest. Het past goed bij veel gerechten en gerechten, zoals salade met bonen of aardappelsalade, eiergerechten, kazen, soepen, gerechten met kip en rijst.

Door zijn samenstelling heeft bieslook ook zijn toepassing gevonden in cosmetica en medicijnen.

Princess Roses