Als je meer tijd hebt om speciale desserts te bereiden, breng dan dit pistachebaklava-recept in de praktijk! U zult uw familie of vrienden verrassen met een zoet gerecht, anders dan gebruikelijk.
Lagen knapperig deeg met boter, walnoot, pistache en goed gesiroop vormen dit klassieke dessert, baklava genaamd, een van de zoete lekkernijen die in de loop van de tijd erg populair is geworden. Je zult het graag thuis bereiden, omdat je de hoeveelheid suiker naar eigen voorkeur kunt aanpassen, waardoor je een te zoet dessert kunt vermijden.
Wat baklava betreft, moet u weten dat het een populair banketproduct is in Turkije en het Midden-Oosten. Het is gemaakt van taartdeeg en walnoten. Het deeg is eenvoudig, gemaakt van bloem en water, vervolgens uitgerold tot het flinterdun is en in vellen gesneden, een proces dat zo veeleisend is dat het vaak aan commerciële fabrikanten wordt overgelaten. Baklava is een van de meest voorkomende zoetigheden die bij speciale gelegenheden worden geserveerd in Turkije en Griekenland, maar ook in sommige Balkanlanden. Kaneel, gemalen kruidnagel, kardemom of rozenwater maken de klassieke baklava-vulling zeer aromatisch.
Ingrediënten:
1 pakje taartvellen
200 g suiker
150 g gemalen walnoot
100 g gemalen pistachenoten
150 g ong
kaneel, naar smaak
Voor de siroop:
250 ml water
200 g suiker
1 eetlepel honing
kaneel, optioneel
vanille-essence, naar smaak
gehakte pistachenoten, voor decoratie
Mogelijk bent u ook geïnteresseerd in:
Bereidingswijze
Meng de suiker met de walnoot, pistache en kaneel. Smelt de boter. Vet de bakplaat in met een beetje boter en leg zes ingevette taartvormen met boter.
Verdeel een kwart van het walnotenmengsel gelijkmatig. Voeg vier beboterde vellen toe en vervolgens nog een laag walnoot en pistache.
Herhaal dit en leg aan het einde de laatste overgebleven vellen neer, ook ingevet met boter. Vet het laatste vel in nadat je de baklava in reepjes of vierkanten hebt gesneden en zet de cake in de oven tot hij bruin wordt.
Zie ook:
Bereid ondertussen de siroop. Smelt de suiker in het water op laag vuur. Nadat het is afgekoeld, voeg je honing, kaneel en vanille-essence toe. Zodra de cake gebakken is, giet je de afgekoelde siroop over de versgebakken baklava.
Laat de cake na het afkoelen een nacht in de koelkast staan. Bij het serveren verdelen en bestrooien met gehakte pistachenoten.
FOTO: Shutterstock