STUDIE Als we vóór de maaltijd een toetje eten, vallen we dan af?

STUDIE Als we vóór de maaltijd een toetje eten, vallen we dan af? Tips voor het kweken van bloemen

Is het mogelijk dat de volgorde waarin we bepaalde voedingsmiddelen eten – en niet zozeer de hoeveelheid of kwaliteit – verantwoordelijk is voor ons gewicht?

Op TikTok is er een nieuwe rage bekend als de ‘Order of Food’ die verschillende welzijnsbeïnvloeders promoten, tot grote vreugde van hun volgers. Ze filmen zichzelf terwijl ze genieten van een hele salade voor een maaltijd of van een heel handvol noten voordat ze een bord vol koolhydraten consumeren. Maar wat gebeurt er met zoete snacks vóór de maaltijd?

Deze zelfbenoemde voedselexperts beweren dat het verdelen van voedsel in bepaalde groepen en het eten ervan in een bepaalde volgorde ons kan helpen te stoppen met het snoepen van ongezonde tussendoortjes tussen de maaltijden door. En als gevolg daarvan voorkomt het dat we voortdurend aankomen. Sterker nog, het helpt ons af te vallen.

Maar heeft afvallen als gevolg van het eten van een dessert vóór de maaltijd een wetenschappelijke verklaring?

Onderzoekers van het Imperial College London hebben geconcludeerd dat het simpelweg eten van een dessert vóór de maaltijd ervoor zorgt dat we bij de volgende maaltijd minder eten. Voedingsdeskundige Clare Thornton-Woodome bestudeerde het probleem en concludeerde dat de volgorde waarin we de gerechten op tafel eten, de hoeveelheid geassimileerde calorieën vermindert.

Het op een bepaalde manier ordenen van voedsel is echter geen nieuw idee. Het Hay-dieet, uitgevonden door dokter William Hay in 1920, was de eerste die een dergelijk idee propageerde. Tegen de jaren negentig kwam zijn afslankregime in een stroomversnelling, waarbij sterren als actrice Elizabeth Hurley toegaf dat ze een grote fan was van een dergelijk dieet.

Hay raadde mensen aan om nooit koolhydraten of eiwitten tijdens dezelfde maaltijd te eten, maar er een paar uur tussen te zetten. Bovendien moedigde hij het eten van fruit als ontbijt aan om spijsverteringsproblemen te voorkomen en zijn algemene gezondheidstoestand te verbeteren.

De voedingsdeskundige beweerde dat sommige voedingsmiddelen alkalisch zijn, terwijl andere zuur zijn en nooit gemengd mogen worden. Hoe zit het met het dessert dat vóór de maaltijd wordt gegeten? Wetenschappers van het Imperial College London zijn ervan overtuigd dat een stuk cake dat vóór de biefstuk wordt gegeten, ervoor zorgt dat we bij de volgende maaltijd minder eten.

Het dessert dat vóór de maaltijd wordt gegeten, stuurt de informatie naar de hersenen dat we genoeg hebben gegeten, het vult ons, waardoor we op manier 1 en manier 2 stoppen met eten. Als we na de maaltijd iets zoets eten, wordt de boodschap naar de hersenen gestuurd dat we vol zitten komt later, waardoor we meer gaan eten. Kortom: een dessert dat vóór de maaltijd wordt gegeten, kan ervoor zorgen dat we afvallen! Wie had zoiets ooit gedacht, toch?

foto – Shutterstock

Princess Roses