Sterker nog: het is één van de SMAKELIJKSTE paddenstoelen uit onze bossen!

Tips voor het kweken van bloemen

Paddenstoelenplukkers noemen het Roodpotig, Blauw of Baksteen. De echte naam is Neoboletus luridiformis – Paddestoel.

En hoewel de structuur ervan bedrieglijk lijkt op de giftige Satan-paddenstoel, schrikt de kleur onervaren plukkers af.

Hij heeft een bruine hoed bedekt met suède leer, maar de onderkant is rood en het handvat is ook steenrood.

Bovendien is het, wanneer het wordt opengesneden, marineblauw te zien.

Hij bracht veel paddenstoelenplukkers in verwarring. Eetbaar of oneetbaar, meenemen of niet?

De eekhoorntjesbrood is eetbaar en zeer smakelijke paddenstoel.

De smaak is intens nootachtig en smaakt volgens fijnproevers beter dan eikenhout.

Maar pas op, tot daarna warmtebehandeling.

Deze paddenstoel moet daarom altijd een hittebehandeling ondergaannet zoals rauw gegeten paddenstoelen maag- en darmklachten kunnen veroorzaken.

Na verwerking is de poot lichtgeel gekleurd.

Het is niet giftig, maar heeft één nadeel.

Het lijkt veel op de Satan-paddenstoel en kan er beter niet mee worden verward. Het been van “Satan” is veel intenser rood en de hoed is lichter.

Op de onderstaande foto kun je het verschil zien tussen een eekhoorntjesbrood en een satanische paddenstoel. De giftige paddenstoel staat rechts.

In welke vorm is de paddenstoel het beste?

Het is geschikt voor dezelfde verwerking als andere eetbare paddenstoelen.

Het kan worden gebeitst, gestoofd, gekookt, gebakken.

Recept voor roomsoep van gedroogde “baksteen” champignons

Ingrediënten:

250 g gedroogde champignons

1 kopje water

1 liter bouillon

2-3 middelgrote aardappelen

1 kleine por

een lepel boter

een handvol gehakte peterselie

1/4 theelepel nootmuskaat

zout en peper naar smaak

Procedure:

Week de champignons ongeveer een uur in warm water.

Snijd de prei in plakjes en bak deze in boter.

Schil de aardappelen en snijd ze in plakjes, voeg ze toe aan de prei en bak even mee,

Giet de champignons af, snijd ze in kleinere stukjes en voeg ze toe aan de prei en aardappelen.

Giet het water waarin we de champignons hebben gedrenkt door een zeef in de pot.

Breng op smaak met peper en zout, doe alles in de bouillon en kook tot de aardappelen zacht zijn. Blend de soep tot een gladde massa.

Serveer met gehakte peterselie.

Als bijgerecht kun je bladerdeegcroutons, croutons of zelfgekookte pasta gebruiken.

Voeg een lepel zure room toe aan het bord.

Champignons gestoofd met room

Ingrediënten:

500 g baksteenchampignons

1 grote ui

2 grote teentjes knoflook

een lepel geklaarde boter

een glas kokend water

150 ml crème 18 of 30 procent.

zout en peper

Procedure:

Maak de ui, knoflook en champignons schoon en snijd ze.

Glaceer de ui in de pan, voeg op het laatst de knoflook toe en voeg dan de champignons toe.

Bedek met kokend water. Seizoen.

Laat ongeveer een half uur op laag vuur sudderen.

Breng op smaak met room en laat onafgedekt een tijdje sudderen tot de saus dikker wordt.

Geserveerd met pasta, dumpling of aardappelknoedel.

Lekker bij gegrilde varkenshaas.

Princess Roses