Quiz: Hoe goed ken jij de populairste Tsjechische groente: de tomaat?

Tips voor het kweken van bloemen

Ben jij een tomatenliefhebber? Als u ze bijna dagelijks in uw dieet heeft, is het belangrijk om iets te weten over deze vruchten vol aroma en verfrissende smaak. Tomaten kunnen in veel gerechten worden gebruikt en zitten bovenal vol met stoffen die enorm gunstig zijn voor onze gezondheid. Wat weet jij ervan en hoe goed ken jij deze lekkernij? Test jezelf in onze kleine quiz!

Een beetje geschiedenis

Tomaten komen oorspronkelijk uit Midden- en Zuid-Amerika, waar ze ruim 50 miljoen jaar geleden groeiden. De lokale inheemse stammen wisten heel goed wat voor hemels smaakplezier tomaten bieden. Na verloop van tijd besteedden aankomende matrozen niet veel aandacht aan de vruchten, maar bewonderden ze eerder hun ongewone gele bloemen.

Hoewel tomaten al in de 16e eeuw Europa bereikten, werden ze hier pas driehonderd jaar later gegeten. Ze werden in 1521 meegebracht door de leider van de Spaanse veroveraars, Hernán Cortés, en hun zaden en de vruchten zelf waren een absolute curiositeit voor de lokale bewoners.

Daarom werden tomaten lange tijd alleen voor decoratie gekweekt. Er wordt gezegd dat de eerste tomaten geel waren, zoals ze in historische Spaanse en Italiaanse bronnen worden beschreven als “pomi d’oro”. In vertaling zijn dit gele appels.

Fruit of groenten?

Momenteel zijn tomaten een van de meest verbouwde en geconsumeerde groenten ter wereld. Maar botanisch gezien is het eigenlijk een vrucht. Ooit kreeg zelfs het Hooggerechtshof van de Verenigde Staten van Amerika met dit feit te maken.

In 1893 besloot het Federale Hof dat de tomaat om fiscale redenen als groente zou worden geclassificeerd. Met het verstrijken van de tijd werd alles echter weer anders en het Europees Parlement besloot in 2011 opnieuw om de tomaat onder de vruchten te plaatsen.

Tomaten en gezondheid

Tomaten bevatten niet alleen een hoog gehalte aan vitamine A, C, B1, B2, maar ook belangrijk foliumzuur en een grote hoeveelheid carotenoïden, die de vrucht een dieprode kleur geven en werken als sterke antioxidanten. Ze worden in het grootste aantal vertegenwoordigd door lycopeen, dat in verband wordt gebracht met vele voordelen voor de menselijke gezondheid.

Het beschermt de huid tegen roodheid en verbranding, het is voldoende om een ​​ronde tomaat op het aangetaste gebied te leggen en het zal snel regenereren. Het is ook een effectieve preventie tegen sommige soorten kanker. De bruikbaarheid van lycopeen in het menselijk lichaam neemt tot vijf keer toe bij warmtebehandeling, maar alleen als het voedsel ook vet bevat.

Locatiekeuze en grondvoorbereiding

Als je een rijke oogst wilt zien, kweek dan tomaten op plaatsen met voldoende licht en zonlicht. De plaats moet ook worden beschermd tegen de wind om de bloem niet te breken. Ongeveer een week voor het planten is het goed om de grond te bemesten met koeien- of kippenmest, bij voorkeur gegranuleerd.

Tomaten doen het het beste in grond met een pH tussen 5,5 en 6,5. Bij pH-waarden boven 7,5 is de kans groot dat er tekorten aan B, Cu, Fe, Mn, P en Zn optreden. Bij bodem-pH-waarden lager dan 5,5 zijn tomaten gevoelig voor P-, Mo- en Ca-tekorten.

Planten

Plant altijd alleen gezonde zaailingen met een sterke stengel, diepgroene bladeren en ontwikkelde eerste bloeiwijzen. Ook een goed ontwikkeld wortelstelsel is belangrijk. Begin pas met planten als er geen kans is op nachtvorst, bij voorkeur half mei. Planten worden wat dieper geplant en het onderste deel van de stengel wordt ook meegenomen.

Wat dacht je van groene tomaten

Gedurende het hele seizoen kan het voorkomen dat een deel van uw tomaten door het weer uit de struik valt en geen tijd heeft om te rijpen. Deze situatie herhaalt zich in de herfst, wanneer er niet genoeg zon is om de ontwikkelde tomaten te laten rijpen. Wel kun je de groene tomaten laten rijpen en het kleuren versnellen met bijvoorbeeld een stukje banaan of appel. Leg ze gewoon weg of stop ze samen in een papieren zak. Appel en banaan geven ethyleen af, wat de rijping bevordert. Groene tomaten kunnen ook op een bakplaat worden gelegd en regelmatig worden afgedekt met een vochtige doek.

Hoe tomaten te bewaren

De ideale temperatuur voor het behoud van de smaak van tomaten ligt iets boven de 10 °C. Zet ze daarom nooit in de koelkast! Door blootstelling aan koude lucht verliest het niet alleen zijn smaak, maar ook zijn geur. Dit komt doordat het rijpingsproces wordt gestopt. Je kunt de tomaten het beste in een kom of doos in de voorraadkast bewaren en zo snel mogelijk gebruiken.

Quiz: Hoe goed ken jij de populairste Tsjechische groente: de tomaat?

gerelateerde artikelen

www.idnes.cz, www.magazinrecepty.cz, www.akademiekvality.cz

Princess Roses