Probeer het meest effectieve kruid voor komkommervoeding tijdens het kweken. Het zal de oogst extreem vermenigvuldigen

Tips voor het kweken van bloemen

De beste meststof voor komkommers? Probeer de brandnetelsoep!

Bent u op zoek naar een kwaliteitsmeststof om uw komkommers te verbeteren? Niet alleen hen, maar ook al het andere in de tuin, balkon of terras, je kunt hun groei en gezondheid aanzienlijk helpen met een gewoon maar bijna wonderbaarlijk kruid. Van de lente tot de herfst is er overal genoeg van, het is volledig gratis en de verwerking ervan is niet moeilijk. Elke teler en tuinman zou moeten weten hoe hij brandnetelsoep moet bereiden!

Stem in de Receptenpoll en win!

De traditionele lezersenquête is terug. Stem op uw favoriete bedrijf en wij doen mee aan een loting voor waardevolle prijzen.

Bron: Youtube

Sappen en zuurdesem van brandnetels en andere organische materialen

Wat is een stoofpot? Jícha of zuurdesem is een sterke organische vloeibare meststof die ontstaat door de fermentatie van planten- of dierlijke mest. Zuurdesem wordt bijvoorbeeld ook gemaakt van kippen. Kruiden worden voornamelijk bereid, maar ook gewoon onkruid kan op deze manier worden ‘opgelost’.

Er ontstaat een sterke, geheel natuurlijke meststof, die doorgaans bruikbaar is voor al het groen. De groene delen van de plant verteren in een beetje water zodanig dat alleen de sterkere stengels of twijgen overblijven, die uit de vloeistof worden afgevoerd. De bereide bouillon moet ook vóór gebruik worden verdund.

Jíchy wordt niet alleen bereid uit brandnetels, maar ook uit smeerwortel, paardenstaart, calendula of duizendblad, paardenbloem, duizendblad of munt. Niet alleen komkommers, maar ook tomaten, veel andere groenten, sierplanten en fruitbomen profiteren van de brandnetel. Het wordt daarom over het algemeen gebruikt voor het bemesten van alle soorten groen, behalve bloembollen en peulvruchten.

Brandnetel: productie en gebruik

Waarom brandnetels? Zoals al gezegd, er zijn er overal genoeg, ze zijn volledig gratis, niemand vindt het erg als je ze kapt. Bovendien is het ook nog eens een extreem voedselrijke groente die een hele reeks gunstige effecten biedt, niet alleen voor het menselijk lichaam, maar ook voor planten.

Dankzij de brandnetel zijn ze beter bestand tegen ziekten en plagen, tegelijkertijd is de brandnetel een belangrijke bron van magnesium, ijzer, zink, calcium, kalium en fosfor.

Voor het bereiden van jicha is elke grotere, idealiter niet-metalen container, die je voor tweederde met brandnetels vult, geschikt. Het hangt alleen van jou af of je bouillon in een vat of een kleine emmer gaat maken. Het is voldoende om de brandnetels te breken, iemand snijdt ze zelfs of snijdt ze grof. Het is noodzakelijk om de brandnetels water te geven met zo’n hoeveelheid water dat al het groen onder water staat.

Laat dit bakje dan ergens buiten staan, bij voorkeur in de zon, waar het gedurende de dag continu opwarmt, wat het fermentatieproces ten goede komt. Het is handig om de pot gedeeltelijk af te dekken met een deksel. Bewapen jezelf met een voldoende lange stok of staaf om de inhoud van tijd tot tijd te roeren.

Tijdens de fermentatie ruikt de meststof en ontstaat er schuim of een schuimprop, die gemengd moet worden zodat de gehele inhoud vergist.

Na twee tot drie weken stopt de pus met borrelen. Het enige dat overblijft is donker water met eventueel vast residu dat niet is afgebroken. Zeef de oplossing en verdun vóór gebruik met water 1:10. Zelfs deze kant-en-klare meststof ruikt nog steeds, zoals vaak het geval is bij organische meststoffen. Sommigen verminderen de geur door kalk toe te voegen, maar dan is het niet meer universeel en mag het niet worden toegepast op zuurminnende planten.

Gebruik ze één keer per maand, maximaal één keer per twee weken. Zelfs als je ycha gebruikt, is het waar dat de meststof op goed doorlatende grond moet worden aangebracht.

gerelateerde artikelen

Bronnen: nasezahrada.com, bydlimeutulne.cz

Princess Roses