Plant deze planten koste wat het kost niet naast elkaar! Wat moet je niet planten, waarmee?

Tips voor het kweken van bloemen

De plannen voor zowel het zaaien als het planten hadden al lang geleden klaar moeten zijn, maar met de plaatsing kun je ook nu zeker spelen. U heeft vast al afgesproken welke soorten u op de boerderij wilt combineren. Maar weet jij welke niet bij elkaar horen en nooit bij elkaar mogen horen?

Het teeltplan is een big deal

Het is de hoogste tijd om uw zaaiplan af te ronden en uit te voeren. Bij het plaatsen van planten in de bloembedden moet rekening worden gehouden met verschillende criteria. Het gaat vooral om de grondsoort en de geschiktheid ervan voor bepaalde gewassen. We hebben het hier ook over bemesting en teelten van de eerste, tweede of derde lijn. In sommige, eerder uitzonderlijke gevallen, is het ook noodzakelijk om rekening te houden met de pH van de bodem. Ook verblinding en bescherming van de stand zijn erg belangrijk.

Gewasrotatie

We zouden de vruchtwisseling al van school moeten kennen. Het gaat niet alleen om de behoefte aan voedingsstoffen, maar ook om het voorkomen van de verspreiding van ziekten en plagen. De diversiteit van niet alleen soorten, maar ook varianten van verschillende groenten is zeker een goed idee. Zelfs tuinders met beperkte groeiomstandigheden grijpen vaak naar slechts één variant van groenten, wat leidt tot rijping en oogsten in korte tijd.

Verzamel geleidelijk

Iets interessanter zou het verzamelen van een kleinere hoeveelheid kunnen zijn, maar op een continue basis, omdat er altijd vers en voldoende rijp fruit beschikbaar zal zijn voor onmiddellijke consumptie. U hoeft zich geen zorgen meer te maken over de verwerking, om nog maar te zwijgen van de voordelen van het eten van verse versus verwerkte groenten.

Ervaring met tuinplanning

Hoe maak je een teeltplan op? De auteur van het Záhrada zdravá-kanaal zal je dit duidelijk laten zien:

Een ander criterium voor de plaatsing van groenten kan het gebruik zijn van de voordelen van begeleidende beplanting. Het is een kweekmethode waarbij verschillende en vaak onverwachte combinaties van planten verschillende voordelen hebben ten opzichte van hun onderlinge nabijheid. Het gaat daarbij vooral om de uniforme extractie van voedingsstoffen en irrigatie, bescherming tegen ongedierte of ondersteuning bij de groei. Sommige planten zijn geschikt om samen met andere planten geplant te worden, omdat ze insecten aantrekken voor de bestuiving, waardoor ook de bestuiving van de omringende planten toeneemt. Net zoals sommige planten geschikt zijn om te combineren en in de buurt te kweken, worden andere beslist niet aanbevolen en geplant.

Waar bent u het niet mee eens?

Ongeschikte combinaties van planten komen vooral voort uit het feit dat de planten met elkaar concurreren, worden aangevallen door dezelfde ziekten en plagen en zo hun terrom worden. Net zoals tuinders geschikte combinaties kunnen samenstellen, zijn ook ongeschikte combinaties algemeen bekend. Dit zijn bijvoorbeeld de volgende groenteparen die niet samen gegeten mogen worden:

 1. Bollen en peulvruchten
 2. Wortelgroenten en tomaten, paprika’s, aardbeien
 3. Wortelen en waterkers, pastinaak, dille
 4. Komkommer en aardappelen, aromatische kruiden
 5. Sla en selderij, boerenkool, peterselie
 6. Tomaten, paprika en dille, sperziebonen, bonen
 7. Aardappelen en wortelen, komkommers, pompoen, zonnebloemen, tomaten, frambozen
 8. Aardbeien en groenten, tomaten, aardappelen, aubergines, paprika’s, munt,
 9. Basilicum en tijm, wijnruit
 10. Bieslook en peulvruchten
 11. Dille en wortels, tomaten
 12. Knoflook en kool
 13. Ligurisch en rabarber
 14. Salie en uien

Deze en vele andere combinaties van planten kunnen worden gevonden als onderdeel van de literatuur over gezelschapsplanten, die in veel Engelssprekende landen bekend is en wordt toegepast. Begeleidende beplanting is gebaseerd op de kennis van boeren die deze relaties al duizenden jaren gebruiken. Een van de eerste voorbeelden van doelbewuste combinatieteelt zijn bijvoorbeeld de ‘Three Sisters’, oftewel de manier waarop de oorspronkelijke bewoners van Amerika hogere opbrengsten behaalden. Hetzelfde geldt voor Oostenrijk, waar rijst wordt gecombineerd met de teelt van azoolvarens. Ze zijn rijk aan stikstof, de vochtige omgeving van rijstvelden past daar goed bij. Het gaat dus niet echt om een ​​trend of noviteit, maar om procedures die in het verleden succesvol zijn gebleken voor dieven.

Gezelschapsbeplanting: de weg naar een succesvolle en gezonde tuin

In dit artikel hebben we geleerd hoe belangrijk de juiste combinatie van planten in onze tuinen is. Gezelschapsplanten is niet alleen een trend, maar een beproefde methode die planten helpt gezond en vruchtbaar te groeien. De principes zijn gebaseerd op duizenden jaren kennis van boeren van over de hele wereld.

Vergeet niet dat sommige planten eenvoudigweg “vrienden” met elkaar worden en dat er sprake kan zijn van onderlinge concurrentie of een verhoogde vatbaarheid voor ziekten en plagen. Daarom is het essentieel om niet alleen aandacht te besteden aan wat je plant, maar ook aan met wie deze planten “ruimte delen”.

Wees niet bang om te experimenteren en uw tuin aan te passen volgens deze principes. Dit kan tot aanzienlijke voordelen leiden, zoals een betere groei, plantgezondheid en hogere opbrengsten. Het is ook belangrijk om te onthouden dat combinatieplanten ook het algehele ecosysteem van uw tuin kunnen verbeteren, nuttige insecten kunnen aantrekken en kunnen helpen bij de natuurlijke controle van codeerders.

Laten we tot slot niet vergeten dat elke tuin uniek is. Wat bij de een werkt, werkt niet noodzakelijk bij de ander. Het is belangrijk om de reacties van uw planten te monitoren en de kweekmethoden aan te passen aan hun behoeften. Het kweken van groenten en kruiden kan niet alleen nuttig zijn, maar ook zeer bevredigend. Met deze kennis over het planten van gezelschapsplanten bent u goed op weg naar een gezonde en rijke tuin, die niet alleen een bron van smakelijk fruit zal zijn, maar ook een plek van vrede en vreugde.

Vergeet niet uw ervaringen met andere tuiniers te delen en hen te inspireren om te experimenteren en nieuwe mogelijkheden in hun eigen tuin te ontdekken. Samen kunnen we gezondere en gelukkigere tuinen voor ons allemaal aanleggen.

Wij wensen u veel succes en plezier bij het aanleggen van uw tuin!

Princess Roses