Peterselie is giftige plant van het jaar: wanneer is consumptie gevaarlijk voor de gezondheid?

Tips voor het kweken van bloemen

Ja, je leest het goed: het kruid, dat een van de populairste keukenkruiden is en veel gerechten – van soepen tot kruidenwrongel tot vis – een zekere aromakick geeft, werd uitgeroepen tot giftige plant van het jaar 2023. Hij reikt de titel al 18 jaar uit. Verkiezingen gebeuren door middel van stemmen.

Hoe kan het dat een van onze favoriete keukenkruiden ineens als giftig wordt beschouwd?

Eerst de belangrijkste boodschap: Het consumeren van peterselieblaadjes is volkomen veilig. Integendeel: peterselie is ontzettend gezond. Het diepgroene kruid bevat veel vitamines (vooral vitamine C), maar ook kalium, calcium en ijzer, bètacaroteen en foliumzuur.

Het kruid dat bijna dagelijks op ons bord belandt, heeft ook een gevaarlijke kant, die pas duidelijk wordt als de plant in bloei staat.

Waarom is peterselie de giftige plant van 2023?

Peterselie (Krokante peterselie) is een tweejarige plant: in het eerste jaar na het zaaien ontkiemt hij en groeit uit tot een aromatisch keukenkruid. Pas in het tweede jaar produceert hij vruchten en bloemen. De kleine bloemen worden zaden die peterselieolie bevatten. En juist deze peterselieolie maakt peterselie gevaarlijk. Want: De olie is rijk aan Apiol.

Peterselie bloeit pas in het tweede jaar. De bloeiwijze bestaat uit vele kleine, groengrijze, stervormige bloemen. (Foto: Shutterstock / Tomanovic Violeta)

“Apiol werkt in op de gladde spiervezels van de blaas, darmen en vooral de baarmoeder”, zegt de giftige plant van het jaar. In de Middeleeuwen werden peterseliezaden en oliën ook gebruikt voor abortussen. Apiol kan ook leiden tot allergische reacties en kan bij hoge doses de lever en de nieren beschadigen.

Welke delen van peterselie zijn giftig?

Na de bloei neemt het apiolgehalte van de hele peterselieplant toe. Dan moeten niet alleen de zaden worden vermeden, maar ook de rest van de plant – inclusief bloemen, stengels en bladeren. De volgende opmerkingen:

  • Van peterselie na de bloei zou je blijf met je handen af!
  • Als u peterselie in uw kruidentuin kweekt, moet u zeker de plant overwegen oogsten vóór de bloei.
  • Het is het beste om peterselie te zaaien elk jaar nieuw.
  • Als u peterselievergiftiging vermoedt, moet u dat doen medisch advies zoeken.

Is peterselie toegestaan ​​tijdens de zwangerschap?

Maak je geen zorgen, je kunt zelfs tijdens de zwangerschap veilig kleine hoeveelheden peterselie eten. Als u een normale hoeveelheid van het keukenkruid aan uw salade toevoegt of door de kruidenkwark roert, is er geen gevaar voor u of uw kind. Uit voorzorg moeten zwangere vrouwen echter grotere hoeveelheden vermijden, bijvoorbeeld in een taboulehsalade.

Meer giftige planten van 2023

Goed om te weten: De klaproos kwam op de tweede plaats, de klaproos op de derde plaats en de tulp op de vierde plaats. (Lees ook:)

Vorig jaar won de aardappel de race. De reden: Alles wat groen is aan de aardappel bevat het (zwakke) gif solanine. Solanine komt ook voor in.

Diepgevroren kruiden bij ÖKO-TEST

Kruidenmengsels uit de vriezer smaken bijna als vers en bevatten nog steeds veel vitamines. We hebben . En we hebben slecht nieuws: het door ons opdracht gegeven laboratorium heeft in sommige producten plantengifstoffen en sporen van pesticiden ontdekt:

Princess Roses