De voorbereidingen voor de Paasmaaltijd zijn in volle gang. Wij helpen u met enkele dessertrecepten die perfect zijn voor uw dierbaren: gevlochten cake, amandel-rozijnencheesecake, deeg zonder deeg en chocoladecheesecake.
Gevlochten knotje
Ingrediënten:
25 g verse gist
100 g suiker
200 g ong
1 of
150 ml melk
½ theelepel zout
geraspte citroenschil, optioneel
500 g bloem
Voor de vulling:
75 gram ong
3 eetlepels suiker
1 theelepel kaneel
1 theelepel cacao
1 of
honing, voor het invetten van de gebakken muffin
amandelvlokken, ter decoratie
Zie ook:
Hoe maak je een gevlochten knotje
Wrijf de gist met de suiker en voeg dan de boter, het ei, de melk, het zout en de citroenschil toe. Voeg de bloem toe en kneed ongeveer vijf minuten. Laat het deeg een kwartier rijzen.
Strooi bloem op de werktafel en rol het deeg uit. Wrijf de boter met suiker en voeg dan kaneel en cacao toe. Bestrijk het vel deeg met dit mengsel en rol het voorzichtig en zo strak mogelijk op.
Nadat u het vel hebt opgerold en een deegrol hebt verkregen, snijdt u deze in de lengte door met een mes, waarbij u een klein deel van één uiteinde intact laat. Neem de twee delen van het deeg dat je hebt verkregen door het door te snijden en verstrengel ze zorgvuldig. Vorm een spiraal door de uiteinden met elkaar te verbinden.
Plaats de cake in een met bakpapier beklede bakplaat en laat hem 15 minuten rijzen. Bestrijk hem vervolgens met een kwast gedrenkt in losgeklopt ei. Zet de bakplaat in de oven tot de taart mooi bruin is. Bestrijk de cake na het bakken met honing en versier hem met amandelschilfers.
Cheesecake met amandelen en rozijnen
Ingrediënten voor 6-8 porties
250 g bloem
1 zakje bakpoeder
125 g ong
65 g suiker
1 pakje vanillesuiker
1 of
Voor de kaasvulling:
1 kg
5 eieren
5 eetlepels room
1 pakje vanillesuiker
150 gram rozijnen
200 g suiker
Ter decoratie:
100 g amandelvlokken
50 gram chocolade
Hoe maak je amandel-cheesecake?
Meng de bloem met bakpoeder, ei, boter, suiker en vanillesuiker. Wikkel het verkregen deeg in huishoudfolie en leg het een half uur in de koelkast.
Laat de rozijnen in warm water staan. Giet de kwark af en meng deze met de eieren, room, suiker en vanillesuiker. Voeg de uitgelekte rozijnen toe.
Bekleed een ronde pan met verwijderbare randen. Rol het deeg uit tot een vel van geschikte dikte, dat u op de bodem van de bakplaat legt. Je zet hem tien minuten in de voorverwarmde oven en bestrijkt hem daarna met de kaasvulling. Zet de bakplaat waterpas en zet hem terug in de oven gedurende 45 minuten. Garneer bij het serveren met gesmolten chocolade en geschaafde amandelen.
Pesach zonder deeg
Ingrediënten voor 10 porties
300 gram roomkaas
3 grote eieren
200 ml gecondenseerde melk
80 g suiker
Mogelijk bent u ook geïnteresseerd in:
Methode van voorbereiden
Verwarm de oven voor en bekleed een ronde bakplaat. Meng alle ingrediënten in een keukenmachine op hoge snelheid tot je een homogeen deeg krijgt. Je stopt af en toe om met een spatel wat er aan de randen overblijft op te rapen. Op deze manier ontstaat er een homogeen mengsel. Giet het beslag in de voorbereide pan.
Zet de pasca in de oven en laat ongeveer 20 minuten bakken. Let goed op tijdens de laatste minuten van het bakken, zodat het niet aanbrandt. Portioneer het pas nadat het volledig is afgekoeld. Versier het bij het serveren volgens uw verbeelding.
Chocolade cheesecake
Ingrediënten voor 10 porties
125 g ong
250 g bloem
1 of
1 snufje zout
1 eetlepel koud water
Voor de vulling:
300 roomkaas
100 g suiker
2 eetlepels cacao
85 ml room voor de slagroom
½ theelepel vanille-essence
½ theelepel oploskoffie, optioneel
100 g chocolade
4 eieren
30 g gemalen walnoot
Ter decoratie:
100 g chocolade
240 ml slagroom
4 eetlepels poedersuiker
3 eetlepels cacao
1 theelepel vanille-essence
Methode van voorbereiden
Wrijf de boter en meng het met de bloem tot het een zandige consistentie heeft. Voeg het ei en het zout toe en blijf kneden. Voeg koud water toe en meng. Wikkel het deeg in huishoudfolie en leg het een uur in de koelkast.
Rol het deeg uit en leg het op de bodem van een ronde, met bakpapier beklede bakplaat. Bedek het met bakpapier, een laagje droge bonen en zet de bakplaat ongeveer tien minuten in de voorverwarmde oven.
Combineer roomkaas, suiker en cacao. Voeg de room, vanille-essence en oploskoffie toe. Voeg geleidelijk de gesmolten chocolade toe, vervolgens de eieren één voor één, langzaam mengend, en vervolgens de gemalen walnoten. Giet het mengsel over het gebakken deeg nadat je het bakpapier en de bonen hebt bekleed. Zet de pan terug in de oven voor 20-25 minuten.
Nadat de cheesecake volledig is afgekoeld, decoreer je met chocolade. Zet de slagroom op een laag vuur tot hij begint te koken en giet hem dan over de gebroken chocolade. Klop ze na twee of drie minuten tot ze homogeen zijn. Giet het mengsel in een gelijkmatige laag over de cheesecake en laat afkoelen.
FOTO: Shutterstock