Overtollige groenten en fruit uit de tuin kunt u drogen

Tips voor het kweken van bloemen

Drogen is een goedkope, snelle en eenvoudige conserveringsmethode zonder chemicaliën en suiker

Het is geschikt voor het verwerken van vrijwel alle soorten fruit, paddenstoelen, kruiden en groenten, die hierbij vaak vergeten worden.

Tijdens het drogen wordt het watergehalte geleidelijk verlaagd, wat de ongunstige ontwikkeling van micro-organismen voorkomt. Bovendien hoeven we bij de verwerking van groenten door het drogen ervan geen conserveermiddelen te gebruiken. Goed gedroogd voedsel, en dus zelfs groenten, mag niet meer dan 5% bevatten water.

De droger is de moeite waard
Als we de maximale hoeveelheid noodzakelijke stoffen (vooral vitamine C, B, provitamine A, mineralen en sporenelementen) in gedroogde groenten of fruit willen behouden, is het niet geschikt om in de zon of in een oven te drogen. Een elektrische droger is het meest geschikt. Bovenal zijn vitamines gevoelig voor hoge temperaturen, zon en zuurstof uit de lucht. De temperaturen tijdens het drogen moeten tussen de 30 en 60 ° C liggen, het drogen moet plaatsvinden in een stroom warme lucht en zonder de aanwezigheid van licht. Gedroogde voedingsmiddelen behouden zo hun mooie uiterlijk, originele kleur, grootte en flexibiliteit.

Gedroogde groenten zijn uitstekend in soepen

Het drogen mag ook niet te lang duren, om de hoeveelheid vitamines niet te verminderen. Temperaturen en tijden worden voor elke soort individueel gekozen, meestal worden groenten gedroogd bij een temperatuur van 50 ° C. Als de temperatuur hoger is, kunnen de groenten uitharden, dat wil zeggen dat ze snel drogen. Het oppervlak en het vocht blijven van binnen gesloten. Het kan niet verdampen en de groenten hebben dan een doffe en bittere smaak. Door het drogen worden natuurlijke suikers in groenten geconcentreerd, waardoor gedroogde voedingsmiddelen zoeter zijn en een meer uitgesproken smaak hebben. Gedroogde groenten lijken na opzwellen met water het meest op verse groenten.

Voorbereiding van groenten voor het drogen
Voor het drogen gebruiken wij goed gekweekte en gerijpte groenten, die het hoogste gehalte aan natuurlijke suikers en voedingsstoffen bevatten. We verwerken nooit rottend fruit, ook niet na het snijden en schoonmaken (meestal wordt het hele fruit aangetast door het rottingsproces). Maar we kunnen ook kleinere groenten verwerken, vervormd of met mechanische schade aan het oppervlak.

Het is goed om groenten in plakjes, blokjes of chips te snijden met een dikte van ongeveer 5 mm. Wij spreiden ze altijd in één laag uit op de zeven en proberen het droogoppervlak maximaal te benutten. Zo worden de groenten gelijkmatig en zonder onnodige tijdsverlenging gedroogd. Gedroogde groenten behouden een derde tot de helft van hun oorspronkelijke gewicht.

Sommige soorten groenten moeten vóór het drogen worden geblancheerd. Dit gebeurt in stoom of heet water. Deze maatregel leidt tot de vermindering van micro-organismen, tot het behoud van de kleur en versnelt in het algemeen het droogproces, omdat het oppervlak van de groenten poreus wordt. Doe de bereide groenten op een zeef. Dek af met een deksel en stoom ongeveer 3 minuten. Spoel de groenten vervolgens af met koud water, laat ze uitlekken en droog ze.

Gedroogde groenten bewaren wij op dezelfde manier als specerijen en kruiden: op een droge, donkere en koude plaats

Opslag van gedroogde groenten
Na droging zijn individuele soorten geschikt voor een goede opslag. De meest geschikte containers zijn glazen met een bodemdeksel, maar ook dikke canvaszakken, als we ze op een luchtige, droge en koele plaats ophangen. De temperatuur in de ruimte waar de gedroogde producten worden bewaard mag maximaal 15 ° C zijn. We vullen de containers tot de rand, markeren ze met etiketten die de inhoud en de droogdatum aangeven.

We controleren gedroogd voedsel vaak door het glas te schudden om er zeker van te zijn dat de inhoud niet bevochtigd is. Als er sprake is van lichte bevochtiging, kunt u de groenten drogen. Helaas hebben we het voorkomen van wolmotten onder controle, die aanzienlijke schade kunnen aanrichten.

Princess Roses