Oude tuinders weten hoe ze uien moeten oogsten, zodat ze langer meegaan

Tips voor het kweken van bloemen

Uien zijn een onmisbaar onderdeel van iedere keuken en de meeste tuinders hebben ze in hun tuin staan. Hoe kan ik er het beste voor zorgen als het tijd is om te oogsten en hoe weet ik precies wanneer het de juiste tijd is? Wij hebben een aantal handige tips voor je, hoe je deze prachtige en onmisbare groente niet alleen op de juiste manier kunt oogsten, maar ook kunt bewaren.

Bron: Youtube

Wanneer zijn uien rijp?

Aan het einde van de zomervakantie, als de uienstengel begint uit te drogen, helemaal geel wordt en op de grond ligt, is het tijd om de uienoogst te oogsten. Een echt rijpe ui herken je eraan dat hij bijna helemaal droog is, alleen in de hals is hij nog een beetje fris. De ideale oogsttijd is bij droog en zonnig weer.

Trek de uien niet onnodig voortijdig eruit. Want hoe volwassener het is, hoe langer het in goede staat meegaat. Als de ui echter langer in de grond staat dan nodig is, wordt hij onnodig blootgesteld aan mogelijke ziekten en plagen.

Hoe uien te oogsten

Trek elke bol voorzichtig uit de grond. Omdat het relatief ondiepe wortels heeft, zal het meestal gemakkelijk gaan. Als de grond erg uitgedroogd en droog is, kunnen graafvorken helpen.

Gooi het niet weg

Laat de steel aan elke ui zitten, breek of snijd deze nooit. Laat het de ui helpen goed te drogen. Maak de uien schoon van vuil en verdeel ze in een enkele laag in lage bakken of trays.

Waar uien bewaren

Zet de ui vervolgens ongeveer 3 tot 4 weken op een droge en luchtige plaats, het liefst op warme grond, je kunt hem ook in de zon laten drogen. Na ongeveer een maand is de ui klaar voor opslag.

Waar zijn de beste uien?

Bewaar uien op een droge, koele en goed geventileerde plaats. De ideale temperatuur ligt rond de 5 °C. Voor uien is een constante aanvoer van frisse lucht belangrijk om mogelijke schade door schimmels, rot en ongewenst ongedierte te voorkomen. Uien kunnen in dozen worden achtergelaten of in de ruimte worden gehangen. Onze grootmoeders bonden ze graag in vlechten.

Regelmatige inspectie

Controleer tijdens de winter de ui voortdurend en verwijder beschadigde stukken, zodat de ziekte zich niet verspreidt naar de omliggende gezonde stukken.

Pas op voor vorst

Bewaarde uien mogen nooit door vorst worden aangetast. Als u groenten in de kelder bewaart, mogen ze daarom nooit worden blootgesteld aan extreem lage temperaturen.

Het hele jaar door verse draad

Bent u een liefhebber van groene ui nati, dan bent u verzekerd van een constante en jaarrond aanvoer van uien. Leg gewoon het afgesneden onderste deel van de ui in water en al snel zul je nieuwe wortels zien. Na nog een paar dagen zullen nieuwe groene scheuten beginnen te ontkiemen. Het is zeker niet alleen geschikt voor alle salades, smeersels, pasta’s, aardappelen, maar ook voor soepen of als strooisel op een ingevette boterham.

gerelateerde artikelen

www.prozeny.cz, www.bovram.cz, www.pestik.cz

Princess Roses