Leurda of “daslook” maakt je sterker tegen ziektes

Leurda of “daslook” maakt je sterker tegen ziektes Tips voor het kweken van bloemen

In het voorjaar hebben we allemaal een bondgenoot nodig tegen verkoudheid, en leurda versterkt ons immuunsysteem als we het op ons menu introduceren. Welke andere voordelen heeft het?

Leurda (Allium ursinum), ook wel daslook of berenknoflook genoemd, is een plant met lange, glanzende, scherpe, eetbare bladeren die je tegenkomt als je in de lente door een bos slingert. Hier zijn de voordelen en waarvoor u het kunt gebruiken!

Vanwege de fysieke gelijkenis met andere wilde planten die giftig kunnen zijn, is het belangrijk om Leurda zorgvuldig te identificeren. Het is simpel: als je een hoekje van een blad afscheurt en het ruikt naar knoflook, dan is dat leurda. Het is nog veiliger om het op de markt te kopen, waar de producenten meestal meerdere bladeren in de vorm van een boeket samenbinden.

Het verbetert de spijsvertering en het immuunsysteem

Qua voedingswaarde is Leurda rijk aan vitamines (zoals vitamine A en vitamine C), mineralen (calcium, ijzer, magnesium), antioxidanten en heeft het enkele gezondheidsvoordelen, waaronder antimicrobiële effecten, het verbeteren van de spijsvertering en het ondersteunen van het immuunsysteem.

Als onderdeel van een uitgebalanceerd dagmenu helpt Leurda de bloeddruk te verlagen en de cardiovasculaire gezondheid te verbeteren. Vanwege het gehalte aan allicine – een zwavelverbinding, die ook de belangrijkste werkzame stof in knoflook is – heeft Leurda antimicrobiële eigenschappen en kan het helpen bij het bestrijden van bacteriële, schimmel- en virale infecties. Het kan ook nuttig zijn voor het verbeteren van de spijsvertering en het ondersteunen van een gezonde darmflora, dankzij de antibacteriële werking, die onvriendelijke bacteriën in de darmflora kan bestrijden.

Het gehalte aan vitamine C en antioxidanten dragen bij aan de goede werking van het immuunsysteem en beschermen het lichaam tegen oxidatieve stress en ziekten. De zwavelverbindingen in leurde ondersteunen ook de ontgiftingsfunctie van de lever. Leurda kan een ondersteunende rol spelen bij diëten voor gewichtsverlies, omdat het weinig calorieën bevat maar veel vezels, waardoor het bijdraagt ​​aan het gevoel van verzadiging en gewichtsbeheersing.

Hoe wordt het geconsumeerd?

Leurdebladeren kunnen rauw gegeten worden, toegevoegd aan salades of dressings, op sandwiches, in een zelfgemaakte pesto, in een omelet of toegevoegd aan diverse gekookte gerechten (op het einde zetten, als je een soep of een stoofpot van het vuur haalt), waarbij het laat een speciaal aroma achter, vergelijkbaar met dat van knoflook, maar dan iets fijner.

Je kunt ook een gerecht maken op basis van leurdebladeren, waarbij je uien en tomaten toevoegt, het lijkt een beetje op een spinaziegerecht, alleen heeft het een andere smaak. Om de geneeskrachtige en aromatische eigenschappen optimaal te benutten, is het ideaal om Leurda rauw te eten of tegen het einde van de kooktijd toe te voegen.

Lentesalade met tuinbonen, rauwkost en leurde

Ingrediënten voor twee personen: één kopje bruine bonen, gekookt, gekoeld en goed uitgelekt, twee royale handenvol grof gesneden leurde, één paprika, twee in plakjes gesneden komkommers, 10 kerstomaatjes, gehalveerd, zes roze radijzen, in vieren, twee in plakjes groene uien, een gepureerde avocado, twee eetlepels citroensap, een eetlepel olijfolie, een snufje zout en een snufje peper

Bereidingswijze: Om een ​​smakelijke en vullende salade te verkrijgen, meng je alle ingrediënten in een kom, verdeel je de salade over twee borden en eet je deze zo, of met een sneetje geroosterd roggebrood, of naast een biefstuk. Hoeveelheden kunnen naar wens worden aangepast.

Voorgerecht met champignons, leurde en mayonaise

Ingrediënten voor twee personen: een kopje gekookte champignons, fijngehakt en goed uitgelekt, een kopje gehakte leurde, twee eetlepels mayonaise, een snufje peper, zout (indien nodig)

Bereidingswijze: Voor een heerlijk aperitiefhapje dat je met je gezin kunt eten of aan gasten kunt serveren tijdens een feestelijke maaltijd, meng je alle ingrediënten goed in een kom en breng je het op smaak met peper en zout. Het voorgerecht kan gegeten worden op toast, crackers of crackers.

foto – Shutterstock

Princess Roses