Let op het dieet! Het eten van rood vlees verhoogt het risico op darmkanker bij jongeren

Let op het dieet! Het eten van rood vlees verhoogt het risico op darmkanker bij jongeren Tips voor het kweken van bloemen

Een recent onderzoek van de Cleveland Clinic benadrukte het verband tussen de consumptie van rood en verwerkt vlees en een verhoogd risico op colorectale kanker bij jonge volwassenen.

Het onderzoek, gepubliceerd in NPJ Precision Oncology, benadrukt hoe belangrijk het is voor mensen onder de 60 jaar om meer aandacht te besteden aan voeding om deze vorm van kanker te voorkomen.

Het belang van voeding bij de preventie van darmkanker

De onderzoekers analyseerden gegevens over metabolieten, schrijft scitechdaily.com, dat wil zeggen moleculen afkomstig uit voedsel, en het darmmicrobioom, en ontdekten dat deze factoren een belangrijke rol spelen bij de ontwikkeling van colorectale kanker bij jonge mensen. Het is aangetoond dat het eten van rood en bewerkt vlees een belangrijke factor is bij het vergroten van het risico.

Lees ook:

Monitoring en testen als preventieve maatregelen

Dr. Suneel Kamath, hoofdauteur van het onderzoek en gastro-enterologisch oncoloog, legde uit dat hoewel monitoring- en screeningtests essentieel zijn, de aanpak voor jongere patiënten anders zou moeten zijn. “We kunnen niet dezelfde zorgmodellen toepassen op 60-plussers en jongvolwassenen, omdat het niet haalbaar is om iedereen jaarlijkse colonoscopieën aan te bieden”, zegt Kamath. In plaats daarvan stelt hij voor om een ​​eenvoudige test te gebruiken om een ​​biomarker te meten om het risico op colorectale kanker te bepalen, zodat patiënten met het hoogste risico een passende screening kunnen krijgen.

Dieet is de belangrijkste factor

Het onderzoeksteam, geleid door artsen Thejus Jayakrishnan en Naseer Sangwan, combineerde bestaande gegevens met behulp van een kunstmatige intelligentie-algoritme om de factoren te identificeren die het meest bijdragen aan het risico op colorectale kanker bij jongeren. Tot hun verbazing bleek uit de analyse dat voeding een veel belangrijker factor is dan het microbioom. “Onderzoekers, waaronder wij, hebben zich geconcentreerd op het darmmicrobioom als de belangrijkste risicofactor voor darmkanker. Maar uit onze gegevens blijkt duidelijk dat voeding de belangrijkste factor is, zegt dokter Sangwan.

Zie ook:

Het microbioom veranderen

Een positief aspect van deze bevindingen is dat het veranderen van het dieet gemakkelijker te bereiken is dan het veranderen van het microbioom. “Hoewel het moeilijk kan zijn om je microbioom te veranderen, is het veel eenvoudiger om je dieet te veranderen om darmkanker te voorkomen”, legt Dr. Kamath uit.

Hoge niveaus van metabolieten

Uit het onderzoek bleek dat jonge patiënten met diabetes hoge niveaus van metabolieten hebben die verband houden met het metabolisme van arginine en ureumcyclus, aspecten die verband kunnen houden met de consumptie van rood en verwerkt vlees. Het team analyseert nu nationale gegevens om deze bevindingen te valideren en te bepalen of bepaalde diëten of medicijnen colorectale kanker bij jongeren kunnen helpen voorkomen of behandelen.

Veranderingen in de medische praktijk

Oncoloog Kamath wijst erop dat hoewel er meer onderzoek nodig is om het verband tussen voeding en het risico op darmkanker volledig te begrijpen, deze bevindingen de manier waarop hij zijn patiënten adviseert al hebben veranderd. “Ik wist dat voeding belangrijk was voor het risico op darmkanker, maar nu bespreek ik dit altijd vanaf het eerste bezoek met mijn patiënten om hen alle informatie te geven die ze nodig hebben om gezonde keuzes te maken”, voegt Kamath toe.

@shutterstock

Redacteur: Raluca Toma

Princess Roses