Laurierblad in een pot kweken: eenvoudig en handig. Dit is hoe het gedaan is

Tips voor het kweken van bloemen

Laurierblad, ook wel laurier genoemd, kreeg zijn populariteit al in het oude Rome, toen het werd beschouwd als een plant van de god Apollo en een symbool was van de overwinning. Op de hoofden van vooraanstaande mannen uit die tijd werd een krans van lauriertakken gedragen: dichters, zangers, succesvolle militaire leiders, academici en winnaars van de Olympische Spelen.

Er bestond veel bijgeloof over de laurier. Een van hen zei dat laurierblaadjes bliksem voorkomen. Dit betekent dat degene die een krans van deze twijgen op zijn hoofd draagt, beschermd is tegen bliksem. Dit werd op grote schaal gebruikt door de Romeinse keizer Tiberius, die extreem bang was voor onweersbuien en “vuurlijnen in de lucht”. Zodra de zwarte wolken verschenen, deed hij geen stap zonder laurier.

Bron: Youtube

Medicinale bladeren

Onze voorouders in de middeleeuwen zongen lof over de effecten van laurier, oftewel laurier. Ze gebruikten het als een natuurlijk middel tegen migraine of zwelling. Er werd gezegd dat deze ‘wonderbladeren’ ook reumatische pijnen, artritis of een ‘verstoorde’ blaas kunnen verzachten.

Het werd ook vaak als tegengif gebruikt. Tegenwoordig is laurier een veelgebruikt kruid dat wordt toegevoegd aan soepen, sauzen of mixen. Koks weten dat kruiden de beste smaak uit het voedsel “naar boven halen” en de spijsvertering in zwaardere gerechten ondersteunen.

In de zomer in de zon

Als u geïnteresseerd bent in de laurier, kunt u uw eigen bouillon maken. Je kunt hem in een bloempot laten groeien. Laat hem van de lente tot de herfst buiten staan ​​- in de tuin, op het terras of op het balkon – en geniet van volop zon. Laurier zal gedijen in een regulier substraat voor dienstmeisjes. Bemest hem één keer per twee weken (van februari tot en met september) met een reguliere kamerplantenmest, zodat hij zich goed ontwikkelt.

Vergeet de dressing niet

Als je wilt dat de laurier je ten goede komt, vergeet dan de topping niet. Als je deze “groentje” in de zon laat zonnebaden, verwacht dan dat hij meer dorst zal krijgen. Hoe weet je dat het ‘droog’ is?

Volgens de jonge scheuten en jonge bladeren, die bij gebrek aan vocht altijd een beetje verdraaien. Maar zodra je je laurier water geeft, warmt hij meteen op en binnen een paar uur is hij weer net zo fris als voorheen.

Onder het dak in de winter

Hoewel het laurierblad vorstbestendig is, is het beter om het voor de winter naar de gang over te brengen. Zet daarom bij het planten altijd in op een goed draagbare bloempot. Zet de plant in de gang op een lichte plek en probeer de temperatuur tussen de 3 °C en 18 °C te houden. Let op, stel de plant niet bloot aan nog meer kou, want dan lijdt hij onnodig!

Jaarrond oogst

Het mooie van laurier is dat je de bladeren het hele jaar door kunt oogsten. Verse bladeren worden niet veel in gerechten gebruikt, omdat ze de smaak zouden kunnen overheersen. Gedroogde bladeren verbeteren tomatengerechten en roomsausen. Het is ook geschikt voor vis-, wild- of vleesspiesjes, aardappelen… Als je de smaak wilt benadrukken, plet het dan een beetje.

Bronnen:

Princess Roses