Lamsvoorbereidingen voor de feesttafel. Je hebt drie recepten om je gasten te verbazen!

Lamsvoorbereidingen voor de feesttafel.  Je hebt drie recepten om je gasten te verbazen! Tips voor het kweken van bloemen

Kunt u zich de paasmaaltijd niet voorstellen zonder een stukje lamsvlees, dan bieden wij u drie recepten aan waaruit u kunt kiezen: lamssoep, lamsbout in bladerdeeg en gebraden lamsvlees met muntsaus.

Lamsvlees is een belangrijke bron van vitamine B3 en andere vitamines uit het B-complex (B1, B2, B5, B6, B9, B12), noodzakelijk voor de vorming van rode bloedcellen en het voorkomen van bloedarmoede. Honderd gram lamsvlees levert 38,3% van de dagelijkse behoefte aan zink, wat helpt de prostaatgezondheid te behouden en de bloedsuikerspiegel te stabiliseren. Vitamine B3 biedt bescherming tegen ziekten zoals dementie en ziekten die optreden bij veroudering. Daarnaast zorgt deze vitamine voor een gezonde huid en een goede werking van het maag-darmkanaal.

U mag lamsvlees alleen kopen bij door sanitair en diergeneeskunde geautoriseerde plaatsen. Als u bij slagers of supermarkten koopt, moet het vlees worden afgestempeld. Dat stempel geeft aan dat het sanitair-veterinair gecontroleerd is, dus veilig voor consumptie. Tegelijkertijd moeten het land van herkomst en de slachtdatum op het etiket worden vermeld. Als de slachtdatum ontbreekt, betekent dit dat het vlees is ingevroren en vervolgens is ontdooid. Een indicatie van bevriezing is een glanzend uiterlijk. Het lamsvlees is aan de buitenkant bedekt met een droge film. Als het nat en plakkerig is, is het beslist niet vers. Ook moet het vlees rozeachtig zijn, niet donker, roodachtig of paars.

Lamssoep

Ingrediënten voor vier porties

1 kg honingvlees

3 aardappelen

1 ui

1 wortel

1 pastinaak

500 ml rauwe borsjt

1 takje tijm

hoog

Zie ook:

Hoe lamssoep te maken

Kook het vlees, gooi het water weg, was het en kook het opnieuw in drie tot vier liter water. Neem het schuim zo vaak als nodig is en voeg zout naar smaak toe.

Wanneer het vlees zacht begint te worden, voeg je de gesnipperde ui, wortel en pastinaak toe. Laat het tien minuten koken en voeg dan de in blokjes gesneden aardappelen toe.

Breng op smaak met zout, voeg het takje tijm toe en laat een kwartier koken. Giet de rauwe borsjt, vooraf verwarmd, en laat nog 10 minuten in brand staan.

Lamsbout in bladerdeeg

Ingrediënten 3-4 porties

1 lamsbout van 1,8-2 kg

4 teentjes knoflook

2 vellen bladerdeeg

1 takje tijm

100 g zwarte olijvenpasta

1 dooier

20 ml water

20 ml olie

Methode van voorbereiden

Verwarm de oven tot 190°C. Pel de teentjes knoflook en snijd ze in plakjes. Breng de lamsbout op smaak met peper en zout, kneed hem lichtjes van plaats tot plaats en doe de plakjes knoflook erin. Bestrijk het vlees met olie, doe het in een met bakpapier beklede bakplaat en zet het 40 minuten in de oven. Je laat het een nacht afkoelen.

Mogelijk bent u ook geïnteresseerd in:

Leg de volgende dag de lamsbout op een vel ontdooid bladerdeeg, alleen het gedeelte met het vlees, en strooi er de tijm over. Bestrijk het met olijvenpasta en leg het tweede stuk bladerdeeg erop. Rol de randen op waar de stukjes deeg samenkomen. Als het teveel is, kun je een deel van het deeg afsnijden.

Bestrijk vervolgens alles met losgeklopt eigeel en leg de lamsbout in een met bakpapier beklede bakplaat. Til het deeg iets op met het mes en plaats het vruchtvlees gedurende 40 minuten in de oven op 190 °C.

Gebraden lamsvlees met muntsaus

Ingrediënten voor vijf tot zes porties

3 kg lamsbout

1 grote bol knoflook

30 g verse munt

30 ml rode wijnazijn

10 g suiker

20 gram ong

hoog

pijper

rozemarijn

Hoe gebraden lamsvlees te maken

Verwijder het overtollige vet uit het vlees en leg het in een met bakpapier beklede bakplaat. Pel de helft van de knoflookbol, plet de teentjes en wrijf de biefstuk in met knoflook. Steek vervolgens de takjes rozemarijn in het vlees en breng op smaak met peper en zout.

Laat het een nacht marineren, plaats de resterende halve bol knoflook, snijd het uiteinde eraf, in de bakplaat en plaats de biefstuk vervolgens twee tot drie uur in de oven op 170 °C tot een vork er gemakkelijk in gaat.

Haal de geroosterde knoflook uit de kop en meng deze met de gehakte munt, suiker, koude boter en azijn. Serveer de biefstuk met deze saus.

FOTO: Shutterstock

Princess Roses