Koffie versus thee. Een nieuwe studie laat zien welke drank het risico op een beroerte verhoogt en welke deze verlaagt

Koffie versus thee. Een nieuwe studie laat zien welke drank het risico op een beroerte verhoogt en welke deze verlaagt Tips voor het kweken van bloemen

Welke van de twee dranken, koffie of thee, is gunstiger voor de gezondheid? Het is bekend dat zowel koffie als thee verschillende voordelen bieden, zoals het verhogen van het energieniveau, het verminderen van ontstekingen en het verlagen van het risico op hartziekten. Als het echter gaat om het risico op een beroerte of een hartaanval, lijkt er één op te vallen.

Uit een internationaal onderzoek onder meer dan 25.000 mensen bleek dat degenen die meer dan vier koppen koffie per dag dronken een bijna 40% verhoogd risico op een beroerte hadden. Daarentegen vermindert het drinken van dezelfde hoeveelheid thee het risico op een beroerte met bijna 20%. Hoewel experts er lang over hebben gedebatteerd welke van de twee dranken meer gezondheidsvoordelen biedt, suggereert dit nieuwe onderzoek dat een teveel aan koffie het risico op een beroerte kan vergroten, terwijl thee het tegenovergestelde effect heeft.

Het verhoogt het risico op hartproblemen

Eén verklaring van de onderzoekers is dat drinkers mogelijk gevoeliger zijn voor hartproblemen, zoals hoge bloeddruk, wat een belangrijke risicofactor is voor een beroerte. Aan de studie, die in juli werd gepubliceerd in het International Journal of Stroke, namen 26.950 volwassenen deel uit 32 landen, waaronder Groot-Brittannië en Canada, van wie bijna de helft onlangs een beroerte had overleefd.

Deelnemers werden ongeveer twee en een halve dag na een beroerte geworven, met een gemiddelde leeftijd van 61 jaar, van wie de meesten mannen waren en overgewicht hadden, een andere risicofactor voor een beroerte. Ze vulden vragenlijsten in over hun medische geschiedenis, dieet, fysieke activiteit en andere risicofactoren voor een beroerte, zoals roken en hoge bloeddruk.

Aan de deelnemers werd ook gevraagd naar hun dagelijkse consumptie van koffie, Chinese/Japanse groene thee, zwarte thee en andere soorten thee. Ongeveer 20% van hen dronk geen van de dranken, bijna de helft beperkte zich tot alleen thee, terwijl 15% alleen koffie dronk en nog eens 20% beide dranken dronk.

Wat gebeurt er als je vier of meer kopjes per dag drinkt?

Uit het onderzoek bleek dat mensen die dagelijks vier of meer koppen koffie dronken een 37% verhoogd risico op een beroerte hadden. Daarentegen verminderde dezelfde consumptie van thee het risico op een beroerte met 19%. Zwarte theesoorten, zoals Earl Grey en Breakfast Tea, verminderden het risico op een beroerte met 29%, terwijl groene thee het risico met 27% verlaagde. Er werd geen verband waargenomen tussen het drinken van drie of minder koppen koffie per dag en het risico op een beroerte.

De onderzoekers merkten op dat de negatieve effecten mogelijk verband houden met het feit dat deze mensen vaak een hoge bloeddruk en hartslag hebben. Koffie heeft een hoger cafeïnegehalte dan thee – ongeveer 80-100 mg per kopje van 240 ml, vergeleken met slechts 50 mg in thee. Cafeïne stimuleert de afgifte van adrenaline, waardoor de hartslag en de bloeddruk stijgen. Op de lange termijn kunnen deze effecten de bloedvaten in de hersenen beschadigen, waardoor de vorming van stolsels wordt bevorderd en het risico op een beroerte toeneemt.

Als je melk in je drankje doet

Een ander interessant aspect van het onderzoek had betrekking op de toevoeging ervan aan de thee, waardoor alle voordelen die verband hielden met het verminderen van het risico op een beroerte teniet werden gedaan. Hoewel het onderzoeksteam niet heeft gekeken naar de effecten van suiker of andere additieven in koffie of thee, wordt aangenomen dat melk de werking van antioxidanten blokkeert – nuttige moleculen die ontstekingen en het risico op een beroerte verminderen.

De studie heeft echter enkele beperkingen. De onderzoekers erkenden de mogelijkheid van geheugenfouten, aangezien de deelnemers kort na een beroerte werden geïnterviewd. Bovendien kwamen de meeste deelnemers uit China en Zuid-Azië, regio’s waar de theeconsumptie vaker voorkomt, wat een zekere mate van subjectiviteit in de conclusies zou kunnen introduceren.

@shutterstock

Redacteur: Raluca Toma

Princess Roses