Bereidingen met lever als ingrediënten zijn niet alleen lekker en geruststellend als het koud wordt, maar beschermen je ook tegen ziektes, door het immuunsysteem te ondersteunen en extra ijzer en eiwitten aan te bieden.
Door lever te eten, maar ook rood vlees, peulvruchten, noten, gedroogd fruit en granen, krijg je extra ijzer binnen dat je lichaam dagelijks nodig heeft. Als u niet een inname van ongeveer 20 mg ijzer per dag bereikt, kunt u last krijgen van vermoeidheid, gebrek aan energie, ademhalingsmoeilijkheden en een snelle hartslag. Een ander teken van ijzertekort is bleekheid, en minder vaak voorkomende symptomen zijn onder meer een veranderd smaakgevoel en lepelachtige nagels. Als bloedarmoede niet wordt behandeld, is het mogelijk om ziekten en infecties te krijgen, omdat een ijzertekort het immuunsysteem aantast. Zorg voor uw ijzerbehoefte door levergerechten op te nemen in uw dieet voor het koude seizoen!
Ingrediënten voor drie porties
500 g kippenlever
4 aardappelen
2 uien
2 teentjes knoflook
1 wortel
hoog
pijper
oregano
40 ml lood
Zie ook:
Bereidingswijze
Kook de levers een kwartier in gezouten water en laat ze vervolgens uitlekken. Fruit de gehakte uien in de hete olie tot ze glazig worden en voeg dan de geraspte wortel, de geschilde en in plakjes gesneden aardappelen toe.
Mogelijk bent u ook geïnteresseerd in:
Bak de groenten aan alle kanten bruin, nadat u ze vooraf op smaak hebt gebracht met zout. Voeg, nadat de aardappelen bruin zijn geworden, de geperste teentjes knoflook en de lever toe en breng op smaak met oregano en peper. Blijf nog twee tot drie minuten in brand staan.
FOTO: Shutterstock