Jaarlijkse specerijen: Deze soorten zullen gedijen in de tuin en vreugde brengen in de keuken

Tips voor het kweken van bloemen

Alsof de soort er helemaal niet toe deed. Tegelijkertijd kunnen sommige groene kruiden, zoals kervel, rucola of waterkers, vanwege hun kenmerkende smaak eigenlijk als groene of gemalen specerijen worden beschouwd.

Korianderzaden

(Coriandrum sativum), mug, Mediterraan

Het is een heel oud kruid. Het kruid kan hier zonder problemen worden gekweekt door in het voorjaar in rijen te zaaien. Het blad heeft een bijzondere en niet ieders smaak. Het wordt toegevoegd aan salades, sauzen en vlees. Dit gebruik vind je vooral terug in de Indiase, Oost-Aziatische, Mexicaanse of Arabische keuken. Bekender zijn echter gemalen vruchten met een zoet aroma. Het past goed bij zoet gebak, gestoofde wortelen of worstjes. Het behoort tot de Indiase, Arabische, Marokkaanse, Mexicaanse, Turkse, maar ook Duitse en Engelse keuken.

Bugelgeit

(Valerianella lacusta), Gossipidae, Europa

Hoewel de plant doorgaans wordt aangeboden onder de naam veldsla, heeft hij botanisch niets met sla gemeen. Een subtiel, delicaat kruid van ongeveer 20 cm hoog, met langwerpige bladeren en kleine witachtige bloemen. Het is een eenjarige plant, maar overwintert goed als hij in het najaar wordt gezaaid. Het komt dus heel snel op tafel. Ze versnellen ook vaak. Het gebruik is vergelijkbaar met rucola, waarmee het soms gemengd wordt.

Tuin marjolein

(Marjolein hortensis), neushoornvogels, Midden-Aarde

Ondanks dat het een meerjarige plant is, overwintert hij hier niet en wordt hij jaarlijks gekweekt. Het is het beste om het voor te kweken. Gezaaid in maart, buiten geplant half mei. De stengels worden aan het begin van de bloei geoogst en gedroogd, omdat door het drogen het aroma goed behouden blijft.
Marjolein begeleidt aardappelen, peulvruchten, vlees, vleeswaren, soepen en moordende specialiteiten in de keuken, zoals jitrnice of tlačenka. Een interessant gerecht is een saus gemaakt van geperste gekookte aardappelen met gehakte worst en marjolein. Marjolein behoort vooral tot de Midden-Europese keuken.

Zaai peper

(Capsium jaar, C. frutescens), aubergine, Mexico

Minder vlezige varianten van deze populaire groente worden gekweekt als specerijen, zowel zoet als erg heet. Na de oogst worden ze gedroogd en gemalen, en de kleinere vruchten worden ook in hun geheel gebruikt als smaakmaker. De namen in de winkels zijn verschillend, namelijk paprika, hete peper, gerookte peper, cayennepeper, chilipeper, hete peper. Paprika is een langzaam groeiende, warmteminnende plant. Daarom wordt hij al in februari gezaaid, geleidelijk verplant en pas half mei buiten geplant, omdat hij geen vorst verdraagt. Kweken in een kas of folieplant is voordelig. Miniatuurmallen zijn geschikt voor containers.

Paprika heeft een breed scala aan toepassingen, voornamelijk verschillende goulash, perkelt, paprika, lecho, sauzen, smeersels (Boedapest) of Hongaarse vissoep halászlé. Ons klassieke gerecht is kip met paprika. Paprika in verschillende vormen behoort vooral tot de Hongaarse, Spaanse, Mexicaanse, Indiase en Chinese keuken.

Gemeenschappelijke peterselie

(Petroselinum Crispum), mug, Mediterraan

Voor de wortel wordt een bekende groente gekweekt. Het blad wordt echter ook vaak in de keuken gebruikt. Speciaal voor dit doel zijn variëteiten met zowel rechte als gekrulde bladeren veredeld. Peterselie is een tweejarig kruid, de bladeren worden in het eerste jaar geoogst, in het tweede jaar gaat de plant bloeien. We zaaien het in het vroege voorjaar in rijen, het is ook mogelijk om het in containers te kweken en vanaf de wortels te versnellen.

De bladeren worden in de keuken vers (ook ter decoratie), bevroren en gemalen gedroogd gebruikt. Verse peterselie past goed bij soepen, gehakt of aardappelen. Eigenlijk overal waar we peterseliewortel zetten. De Franse keuken maakt er waarschijnlijk het meest gebruik van.

Zaai rucola, rucola

(Eruca sativa), kruisbloemig, mediterraan

De plant heeft een soortgelijk uiterlijk als mosterd. Nu is deze nogal pittige bladgroente en eigenlijk groene specerij erg populair. Het kan buiten worden gekweekt door hier in de lente en de zomer te zaaien. In de keuken wordt het gebruikt in diverse salades en als decoratie van gerechten.

Er wordt waterkers gezaaid

(Lepidium sativum), kruisbloemig, Zuidwest-Azië

De ongeveer 40 cm hoge plant heeft fijn verdeelde bladeren en witte bloemen. Buiten kan hij prima gekweekt worden, net als radijsjes. Veel vaker mag het echter tot slechts enkele centimeters groeien en wordt het afgesneden. Voor deze snelle teelt is het voldoende om de zaden op een vochtig tuinsubstraat of zelfs op watten of absorberend papier te plaatsen.

Vanwege de pittige smaak wordt waterkers in de koude keuken gebruikt voor kazen, eieren, smeersels en ter decoratie van gerechten. Een favoriet is brood en boter bestrooid met waterkers. Het kan ook gemengd worden met sla.

Saturej-tuin

(Satureia hortensis), oostelijke Middellandse Zee

Het kruid heeft smalle lancetvormige bladeren en lichtpaarse bloemen. Het wordt in het voorjaar in rijen gezaaid en na opkomst worden ze op ongeveer 10 cm afstand van elkaar verenigd. De stelen worden vóór de bloei geoogst, ze worden zowel vers als gedroogd gebruikt. Het wordt alleen vóór gebruik verpletterd.

Saturejka-tuin past goed bij tomaten, bonen, worstjes, wild of om pizza op smaak te brengen. Het behoort vooral tot de Bulgaarse, Franse en Italiaanse keuken.

Wat te plukken in de natuur

Soort Voorval Er wordt geoogst Gebruik
Specht (Pimpinella saxifraga) droge weilanden jonge bladeren lentesoep, salade, mayonaise
Brandnetel (Urtica dioica) humeuze vochtige plaatsen jonge bladeren spinazie, vulling, soep
Goudsbloem, zegge (Galium odoratum, Asperula odorata) beukenbossen stengel vóór de bloei in kleine hoeveelheden snoep, drankjes
Paardebloem, medicinale crème (Taraxacum officinale) weilanden bladeren, bloemen en wortels salade, drankjes
gaspeldoorn (Glechoma hederacea) natte bossen en weilanden stam in het voorjaar soep, vulling, roerei
Zuring (Rumex acetosa) natte weilanden jonge bladeren soep, salade

Over auteur

Auteur Jiří Žlebčík is een botanicus. Al tientallen jaren doet hij onderzoek naar en kweekt hij planten bij het Silva Tarouca Research Institute for Landscape and Ornamental Horticulture, dat ook een uiterst inspirerende dendrologische tuin omvat die open is voor het publiek. Meer op Dendrologickazahrada.cz.

Zorg ervoor dat u de botanische identificatiesleutel bestudeert voordat u op zoek gaat naar wilde kruiden.

gerelateerde artikelen

Bron: tijdschrift Receptář

Princess Roses