Is het gevaarlijk om eieren met twee dooiers of eieren met kleine bloedstolsels te eten? Wat de specialisten zeggen

Ouă de găină de fermă. O mulțime de ouă într-un coș de răchită de aproape Tips voor het kweken van bloemen

  • Zijn eieren met twee dooiers of eieren met kleine bloedstolsels goed voor consumptie?
  • Wat de specialisten zeggen

Eieren met twee dooiers zijn vrij zeldzaam, ongeveer één op de duizend, terwijl eieren met kleine bloedstolsels vaker voorkomen. In bepaalde culturen, vooral Aziatische, worden eieren met twee dooiers als geluk beschouwd.

Zijn eieren met twee dooiers, of eieren met kleine bloedstolsels, goed voor consumptie?

De bloedstolsels komen niet uit het embryo, zoals we vaak denken, maar komen voort uit het scheuren van enkele bloedvaten op het moment dat het ei wordt gevormd in het lichaam van de kip.

Experts zeggen dat bloedvlekken ongebruikelijk zijn, maar kunnen worden aangetroffen in zowel in de winkel gekochte als verse eieren. Wanneer de vlek verbonden is met de dooier, vond de bloeding hoogstwaarschijnlijk plaats in de eierstok toen het ei uit de follikel vrijkwam. Er kunnen ook bloedvlekken in het eiwit verschijnen, wat betekent dat de bloeding plaatsvond nadat het ei in de eileider was losgelaten.

Dus zowel tweedooiers als geklonterde eieren zijn veilig om te eten. Het is echter begrijpelijk dat u zich zorgen maakt over het eten van met bloed bevlekte eieren.

Volgens instanties als het Amerikaanse ministerie van Landbouw (USDA) en de Egg Safety Board zijn met bloed besmeurde eieren echter veilig om te eten, zolang ze maar op de juiste manier worden gekookt. Het eten van rauwe of onvoldoende verhitte eieren, of ze nu bloedvlekken bevatten of niet, verhoogt het risico op salmonellose: een infectie met Salmonella-bacteriën die kan leiden tot diarree, koorts en buikkrampen.

Het is ook belangrijk op te merken dat eieren met wit roze, groen of rood gekleurd bacteriën kunnen bevatten die bederf veroorzaken en moeten worden weggegooid, schrijft hij.

Wat moet u doen als u een bloedvlek vindt?

Als je toevallig een ei breekt en een bloedvlek ontdekt, zijn er verschillende manieren om met de situatie om te gaan. Als je de eetlust nog niet hebt verloren, meng je de vlek tijdens het koken gewoon met de rest van het ei.

Als je het niet prettig vindt om de bloedvlek op te eten, pak dan een mes en maak de dooier schoon voordat je de maaltijd gaat bereiden, schrijft de eerder genoemde bron ook.

Lees ook:

Princess Roses