Is cafeïnevrije koffie gezond? Wie moet het met voorzichtigheid consumeren?

Is cafeïnevrije koffie gezond?  Wie moet het met voorzichtigheid consumeren? Tips voor het kweken van bloemen

Koffie is een van de meest populaire dranken ter wereld, en het hoge cafeïnegehalte is een van de belangrijkste redenen. Sommige mensen moeten hun cafeïne-inname echter om gezondheidsredenen beperken. Is cafeïnevrije koffie een betere keuze of niet?

Het verwijderen van cafeïne zonder de smaak van de koffiebonen te veranderen is geen gemakkelijke taak. Cafeïnevrije koffie wordt gemaakt door de cafeïne uit groene, ongebrande koffiebonen te verwijderen. Het is gebaseerd op het feit dat het oplost in water. Er worden drie hoofdmethoden gebruikt om cafeïne te verwijderen: chemische oplosmiddelen, vloeibare kooldioxide (CO₂) of gewoon water met speciale filters. De extra stappen die bij al deze verwerkingsmethoden nodig zijn, zorgen ervoor dat cafeïnevrije koffie vaak duurder is.

Het is onwaarschijnlijk dat 100% van de cafeïne met succes uit de koffieboon wordt verwijderd. Net zoals het cafeïnegehalte van koffie kan variëren, zijn er nog steeds kleine hoeveelheden cafeïne aanwezig in cafeïnevrij. U zou echter meer dan tien koppen cafeïnevrije koffie moeten drinken om het cafeïnegehalte te bereiken dat doorgaans aanwezig is in een kopje cafeïnehoudende koffie.

Is ze gezond of niet?

Als u een cafeïnevrije koffiedrinker bent, heeft u wellicht gehoord van de chemicaliën die worden gebruikt om de cafeïne te verwijderen. Veel cafeïnevrije koffiezetapparaten gebruiken een methode waarbij groene koffiebonen worden gestoomd voordat ze herhaaldelijk worden gespoeld met een chemisch oplosmiddel om de cafeïne te extraheren. Een van de meest voorkomende oplosmiddelen is methyleenchloride. Volgens deskundigen moet je je niet al te veel zorgen maken als je cafeïnevrije koffie drinkt, ook al worden deze chemicaliën gebruikt om de koffie te produceren. Wanneer methyleenchloride wordt gebruikt als oplosmiddel voor cafeïne, blijft er slechts een zeer kleine hoeveelheid van de chemische stof op de bonen achter.

“Er is geen bewijs dat de hoeveelheid methyleenchloride in cafeïne gezondheidsproblemen veroorzaakt”, zegt Oliver Jones, hoogleraar scheikunde. Lauren Ball, een professor aan de Universiteit van Queensland, heeft een soortgelijke mening: “Er bestaat een theoretisch risico dat we hebben, maar ik ken geen gevallen, bewijs of gegevens dat er bijwerkingen zijn van deze oplosmiddelen.”

Welke effecten heeft het op zwangere vrouwen?

Veel vrouwen drinken cafeïnevrije koffie tijdens de zwangerschap om hun cafeïne-inname te verminderen en zijn mogelijk extra voorzichtig met blootstelling aan chemicaliën. Sommige cafeïnevrije koffiesoorten worden gemaakt zonder gebruik van oplosmiddelen, dus dit is een optie voor mensen die de blootstelling aan deze chemicaliën volledig willen elimineren.

Mogelijk bent u ook geïnteresseerd in:

Sommige producenten halen bijvoorbeeld zonder oplosmiddelen cafeïne uit koffiebonen met behulp van vloeibaar CO2 of het Zwitserse waterproces. Helaas bevatten cafeïnevrije koffie-etiketten vaak geen informatie over de extractiemethode. Cafeïnevrije koffie bevat echter weinig cafeïne. Eén kopje bevat maximaal zes milligram cafeïne.

Info

Er wordt een maximale dagelijkse inname aanbevolen, en tijdens de zwangerschap maximaal 200 mg cafeïne per dag.

Cafeïnevrije koffie en bloeddruk

Mensen met hoge bloeddruk moeten voorzichtig zijn bij het drinken van koffie, ongeacht het type.

Uit een door Decadentdecaf aangehaald overzicht bleek dat, ondanks eerdere rapporten waarin koffieconsumptie in verband werd gebracht met hoge bloeddruk, recente onderzoeken suggereerden dat drie koppen koffie per dag een neutraal effect hadden.

Zie ook:

Uit een onderzoek uit 2015 bleek dat de bloeddruk van 40 gezonde koffiedrinkers bij alle soorten koffie licht steeg, maar onder de normale grenzen bleef. Degenen die vroeger koffie dronken, meldden zelden een stijging van de systolische bloeddruk.

FOTO: Pixabay

Princess Roses