Komkommers, augurken waar het meest voor wordt gebruikt verzuren, kan 45 tot 60 dagen na het zaaien worden geoogst. Afhankelijk van het ras en de groeiomstandigheden kan deze tijd langer zijn.
Belangrijke groeifactoren
Warmte, zonlicht, irrigatie en bodemkwaliteit zijn de sleutel tot hun groei- en rijpingsnelheid. Regenachtige periodes met hoge dagtemperaturen verhogen de kans op ongedierte.
Het moment van oogsten is afhankelijk van de gewenste maat voor beitsen of verse consumptie.
Regelmatig oogsten stimuleert de plant om voortdurend nieuwe vruchten te produceren. Wanneer de plant zijn eerste vruchten draagt, wordt aanbevolen om elke 1-2 dagen te oogsten.
Indeling in klassen
Augurkkomkommerklassen zijn verdeeld volgens maat vruchten. Deze indeling is van belang voor de classificatie en standaardisatie in het bedrijfsleven, vooral bij het beitsen. Ze verschillen meestal afhankelijk van de lengte en diameter van de vruchten.
Vier klassen
Dit is een delicatesse in de klas
Lengte: minder dan 3 cm
Diameter: ongeveer 1 cmKlasse I
Vlees: 3-6 cm
Doorsnede: 1-2 cmKlasse II
Vlees: 6-9 cm
Doorsnede: 1,5-3 cmKlasse III
Vlees: 9-12 cm
Doorsnede: 2-4 cm
Komkommer opbrengst
Als het om de opbrengst gaat, kan deze variëren van 3 tot 5 kg/m2. Ongeveer 15 tot 20% van de opbrengst bestaat uit vruchten van de eerste klasse, ongeveer 40 tot 45% uit de tweede en ongeveer 30% uit de derde klasse.
Ondanks regelmatig en zorgvuldig oogsten bestaat 5 tot 10% uit overwoekerde vruchten.