Hoe rabarber te kweken: de tuinman onthulde welke meststof hij in de lente op wonderbaarlijke wijze zal laten groeien

Tips voor het kweken van bloemen

Rabarber (Rheum Rhaponticum) is een vaste plant uit de familie Polygonaceae die tot 1 meter hoog kan worden en die vanwege zijn uitzonderlijke smaak wereldwijd populair is. Hij komt uit Azië, waar je hem doorgaans op veel plekken aantreft, omdat hij tot 4000 meter boven zeeniveau groeit. Afhankelijk van de soort wordt hij vervolgens gebruikt als sierplant met zeer decoratieve bladeren en bloeiwijzen of als groente vanwege de heel bijzondere zure smaak van de bladstelen.

Deze enigszins ongebruikelijke groente voor Bohemen ontwikkelt zeer grote bladeren, maar alleen de stengels (bladstelen genoemd) zijn eetbaar. Sterker nog, je moet absoluut het eten van de bladeren vermijden, omdat ze erg rijk zijn aan oxaalzuur (dat behoorlijk giftig en in grote hoeveelheden zelfs dodelijk is).

Bron: Youtube

Denk aan mulchen en bemesten

Waar moet je nog meer op letten bij het kweken van deze plant? “Bij het planten van rabarber moet je nadenken over een geschikt leefgebied en vooral dat er voldoende ruimte is”, zegt Magda Švarcová, wiens tuinadvies op Instagram door ruim 20.000 mensen wordt gevolgd. “Er is minimaal één vierkante meter nodig, omdat het heel groot is. Ik kweek hem in de volle zon, dus ik moet hem water geven, vooral in de zomer.”

Magda Švarcová helpt zichzelf met het mulchen bij het kweken van rabarber. “Hierdoor houdt hij water vast en verdraagt ​​hij de volle zon beter. Het moet in het voorjaar worden bemest. Ik bemest het met paardenmest”, geeft de ervaren tuinman haar recept om rabarber in de best mogelijke vorm te houden.

Het oogsten van rabarber kent zijn eigen regels

Luiere tuiniers zullen zeker blij zijn dat de rabarber slechts een minimum aan insecten en ziekten bevat. De belangrijkste vijanden zijn slakken en slakken die de bladeren opeten. Het grote voordeel van rabarber is dat je hem relatief snel kunt oogsten.

Zoals je bij Magda Švarcová kunt zien, kunnen eind april de eerste bladstelen geoogst worden. Tijdens deze periode moet je echter niet alleen denken aan het oogsten van de bladsteel, volgens Švarcová moet rabarber ook “gecontroleerd en bewaakt worden op zijn bloeiwijzen, omdat we ze moeten afbreken”.

Knip bij het oogsten de bladstelen niet af, maar breek ze door ze naar beneden en van de plant af naar je toe te trekken. Het is noodzakelijk om de hele bladsteel af te breken. Rabarber blijft in de koelkast slechts een paar dagen vers, maar je kunt het heel goed invriezen. Stop het gewoon in een zak die in delen is gesneden.

Princess Roses