Zorg ervoor dat u bij uw volgende bezoek aan de tuinwinkel een plantenbak koopt. Het loont de moeite om een bosje van dit opmerkelijke kruid in een bloempot of buiten een raam te hebben. Het bevat essentiële oliën en oliën die genezen, insecten afstoten en je kunt het ook in de keuken gebruiken. Om uw pleegkind goed te laten gedijen, is het noodzakelijk om er goed voor te zorgen. Snoeien is een van de basisvoorwaarden voor een succesvolle teelt.
Waarom de voogd?
Deze plant heeft veel namen: Cubaanse oregano, breedbladige tijm, Mexicaanse of Indiase munt. In ons land staat het bekend als náchovník. Zoals de naam al doet vermoeden, wordt dit kruid gebruikt bij acute aandoeningen van de luchtwegen. De bladeren bevatten essentiële oliën van thymol, tijmolie, carvacrol en kamfer. Náchovník heeft ontstekingsremmende en antibacteriële effecten. De extracten worden op boerderijen gebruikt om verkoudheid te behandelen, slijm los te maken en gaatjes te verwijderen. Vitaminen C, A, E en omega-3-vetzuren, belangrijke mineralen voor het reinigen van de lever en de nieren, regelen het cholesterolgehalte in het bloed. De anti-kanker eigenschappen van dit medicijn worden zelfs onderzocht.
Wat is rododendron en hoe kweek je het? Je komt het te weten in de volgende video:
Teelt
Zolang je de plant vanaf het begin goed verzorgt, zal hij je zeker belonen met een weelderige groei. Het thuisland van deze plant is Oost-tropisch Afrika. Dit alleen al bepaalt de groeiomstandigheden vooraf. In ons klimaat is het kweken in draagbare containers een must. Nádchovník houdt niet van kou en overwintert niet in onze open natuur. Houdt van halfschaduw, ochtend- en middagzon. Omgekeerd kan sterk zonlicht het kruid verbranden. Meng het bodemsubstraat met zand. Hij heeft regelmatig water nodig, maar mag niet in water staan.
Knijpen
Een belangrijk onderdeel van de teelt is het knijpen. Wees niet bang om de plant vanaf jonge leeftijd groot te brengen. Hoe meer je het inkort, hoe meer het uit elkaar zal vallen en zich mooi zal ontvouwen. Knijpen doe je door de bovenkant af te knippen of te knijpen. Je kunt maximaal de helft van de stengel in één keer afsnijden. Zorg ervoor dat je de snede altijd boven een paar bladknopen maakt. Op deze plaats zet de wortelstok nieuwe scheuten op de stengel en wordt deze dikker.
Als je afzonderlijke bladeren zou scheuren, zouden de stengels worden verdreven. De groei zou niet compact en schaars zijn. In de open natuur groeien in tróps en subtróps trossen tot zestig centimeter. Heb geen ambities om zulke hoge planten te hebben. Je kunt het doen in de bloementuin. Focus niet alleen op de hoogte, maar ook op de dichtheid van de groei en de rijkdom van het bladmateriaal. De bladeren zijn de voornaamste reden waarom wij venkel telen. Deze hakregels gelden in het algemeen voor kruiden als tijm, basilicum, rozemarijn of marjolein.
Genezingsmogelijkheden
Nádchovník wordt veel gebruikt in de keuken om gerechten op smaak te brengen. Deze keer zullen we ons concentreren op de genezende effecten ervan. Als u verkouden bent, verkouden bent of hoofdpijn heeft, is de meest effectieve en snelste manier om deze te verlichten het vermalen van een paar venkelblaadjes tussen uw vingers, deze op de huid onder uw neus aanbrengen en over dromen wrijven. De essentiële oliën uit het kruid ontspannen en brengen verlichting.
Ga op dezelfde manier te werk bij een onaangename insectensteek. Behandel het getroffen gebied met gemalen bladeren.
Thee drinken is ook een optie. Het wordt bereid door de bladeren te stomen in warm water dat niet warmer is dan 70°C. Drink de infusie na vijftien minuten.
Inspirerende massa
Een van de recepten om de genezende effecten van verkoudheid te behouden is een massage. De basis zijn vier lepels hoogwaardig ongezouten varkensvet, dat je langzaam oplost. Voeg er een handvol gehakte venkelblaadjes aan toe. Haal het reuzel uit de warmtebron. Een handig idee is om een pot met een massa en een pan op een kom met heet water te zetten. Hierdoor gaat de massa niet plakken en worden de actieve ingrediënten beter in de zalf opgenomen. Laat op deze manier alles minimaal twee uur trekken. Zet het na afkoelen een nacht in de koelkast. Op de tweede dag twee uur opwarmen. Giet het mengsel vervolgens door een dunne doek of een dikke zeef, giet het in schone, droge glazen en sluit af met een deksel. Op een donkere en droge plaats bewaren.
Tenslotte hebben wij nog een tip voor je. Je hebt de op deze manier bereide massa altijd bij de hand als je deze in een klein hersluitbaar potje giet, dat je altijd bij je kunt dragen in je tas of rugzak.
Bron: ,Â