Heb je artisjok geprobeerd? Het wordt als een delicatesse beschouwd en je kunt het gemakkelijk zelf kweken

Heb je artisjok geprobeerd?  Het wordt als een delicatesse beschouwd en je kunt het gemakkelijk zelf kweken Tips voor het kweken van bloemen

Artisjok (Cynara scolimus) is een tweejarige of meerjarige kruidachtige mediterrane plant die behoort tot de zeggefamilie. Het lijkt op een huiswachtplant en is voor velen ongebruikelijk vanwege de vrucht. Het komt oorspronkelijk uit het Middellandse Zeegebied en Zuid-Azië en wordt nu in Europa verbouwd.

Deze plant kan meer dan 1,5 meter hoog worden, de wortels zijn diep en vertakt, de stam is sterk, de bladeren zijn lang en de vrucht is lichtpaars van kleur. Artisjok is een groente, makkelijk te kweken en zeer medicinaal, maar ook lekker. De grootste producenten ter wereld zijn tegenwoordig Egypte, Spanje en Italië, waar het bij het koken wordt gebruikt.

Rijk aan mineralen

Het is een plant die dat heeft lage energiewaarde, een kleine hoeveelheid eiwit en vet. Het is zeer rijk aan mineralen, fosfor, calcium, kalium, magnesium, zink, mangaan en zwavel, evenals aan talrijke vitamines. In de traditionele geneeskunde werd het meestal gebruikt om de leverfuncties te verbeteren, maar ook om te helpen bij geelzucht en hepatitis.

Hoewel de vrucht wordt geconsumeerd, wat erg lekker is, de meeste voedingsstoffen het zit in de bladeren, waaruit ook medicinale tinctuur of extract wordt bereid. Tinctuur verbetert de gezondheid van de lever, verbetert de spijsvertering, verlaagt de bloeddruk en bloedvetten.

Zaden uit Nederland en Nieuw-Zeeland

Bekend om het kweken van medicinale asperges, Dragomir Ivanovic uit Pancevo, plant en kweekt al vier jaar artisjokken en produceert ook zelf plantmateriaal.

“Ik heb kleine kassen, ik respecteer het oude volksgeloof dat je op eerste kerstdag moet beginnen met het werk waar je van houdt, en ik zaai artisjokken. Ik haal de zaden uit Nederland en Nieuw-Zeeland, omdat ze beter en van betere kwaliteit zijn dan binnenlandse. “zegt Ivanovic.

Deze producent legt uit dat de zaden snel ontkiemen en dat de plant na ontkieming behoorlijk mals is. Als de temperatuur in de kas tussen de 20 en 25 graden Celsius ligt, moeten jonge planten twee keer per week water krijgen. De planten moeten worden geplukt en als ze ongeveer 15 cm hoog zijn, wat meestal rond de eerste mei is, kunnen ze buiten worden geplant. Het is erg belangrijk dat de plant een goed wortelstelsel heeft, daarom gebruikt Ivanović deze fosfor meststoffenstarters voor de ontwikkeling en stimulering van de plantengroei.

“Ik heb mijn eigen nematode. Ik geef alle planten die ik kweek water, niet alleen de artisjok, met een oplossing van dode brandnetels, en ik gebruik ook magnesiumsulfaat, dat de fotosynthese stimuleert.”

Het tart de natuur

Zoals hij ons uitlegde, houden deze planten van zonnige plaatsen, en als het om water geven gaat, moet de waterbehoefte in de gaten worden gehouden. Verdraagt ​​droogte, heeft grote bladeren en heeft veel ruimte nodig; er is minimaal één vierkante meter nodig om één plant goed te laten ontwikkelen. Het wordt opgegraven en gevoerd.

Gedurende het eerste jaar bloeien ze niet, gezien haar het heeft tijd nodig om sterker te worden en ontwikkelt bladmassa. Als tijdens de winter de kou zijn bladeren vernietigt, zal de plant opnieuw beginnen vanaf de wortels.

“Alsof je de natuur tart: als de wortel sterk is, regenereert deze zeer snel en kan de bloei in mei worden verwacht. De vrucht met de stengel moet worden afgesneden met een mes of een schaar”merkt deze producent op.

Als het niet meteen in voedsel wordt gebruikt, moet het als een roos in een glas water worden geplaatst.

“Mijn ervaringen zeggen dat één stengel drie tot vier vruchten kan hebben die paars zijn aan de buitenkant en gelig aan de binnenkant.”

Een delicatesse op een bord

Ivanović zegt dat het vóór het koken noodzakelijk is om de buitenste harde bladeren te verwijderen en de bovenkant van het fruit af te snijden, die scherp is. Het oog wordt gekookt 40 minuten, en dan wordt het overgoten met een beetje olijfolie. Het wordt uitsluitend met de vingers gegeten, de smaak wordt verrijkt door verschillende sauzen die erbij geserveerd moeten worden.

Zoals hij eraan toevoegt, zijn mensen geïnteresseerd in de teelt en het gebruik ervan. Dit is niet verrassend gezien de geneeskrachtige eigenschappen ervan, en hij werd verliefd op deze plant tijdens een reis naar Italië, waar de plant veel wordt gebruikt en als een specialiteit wordt beschouwd.

Princess Roses