Geitenbaard: Benut de potentie van deze weidebloem in de keuken, zowel de bladeren als de gebakken wortel worden gegeten

Tips voor het kweken van bloemen

Geitenbaardweide is een ongeveer een meter hoog weidekruid dat een levenscyclus van twee jaar doorloopt. In het eerste jaar zal er een rozet van bladeren uit het zaad groeien, en in het tweede jaar zal het bloeien en dan afsterven. Deze plant is rijk aan vitamines en voedingsstoffen en wordt in de volksgeneeskunde gebruikt om verschillende aandoeningen te behandelen. Naast de geneeskrachtige werking biedt het ook een aantal mogelijkheden voor gebruik in de keuken.

Bron: Youtube

Een sikje lijkt op een kleiner madeliefje

Geitenbaardweide lijkt op een kleiner madeliefje, maar de bloeiwijzen zijn schaarser en hebben een gele kleur. Hij bloeit van juni tot augustus en staat op zonnige en matig vochtige plaatsen. Een interessant feit is dat de bloemen alleen ’s ochtends op een zonnige dag opengaan en vóór de middag sluiten. Als het regent, blijven de bloemen gesloten. De vruchten zijn langwerpige donkere vruchtjes met pluisjes die door de wind worden verspreid, vergelijkbaar met paardenbloempluisjes.

De weidegeitbaard is nauw verwant aan de preigeitenbaard, ook wel schorseneren genoemd, die paarsachtige bloemen heeft. Net als schorseneer heeft geitenbaard eetbare weidewortels die lichtzoet zijn. Deze wortels zijn minder robuust dan schorseneren, maar nog steeds erg lekker en geschikt voor culinaire doeleinden.

Oogsten en verwerken van wortels en gebruik van bladeren

Geitenbaardwortels worden in de herfst geoogst nadat de plant is uitgebloeid. Na een grondige reiniging kunnen ze worden gedroogd, gemacereerd of gekookt. De jonge wortels, die ongeveer zo groot zijn als een vinger, zijn het lekkerst. Ze kunnen in olie worden gebakken, wat ongeveer 10 minuten duurt. Oudere en sterkere wortels hebben een houtachtiger interieur, maar zijn nog steeds eetbaar. Deze wortels kunnen op dezelfde manier worden bereid als zwarte wortel, bijvoorbeeld door koken of braden.

De jonge bladeren van de geitenbaard zijn ook eetbaar en smakelijk, vooral totdat er witte latex uit begint te sijpelen. Deze bladeren zijn heerlijk in salades. Zodra ze latex beginnen te sijpelen, worden ze bitter en minder smakelijk, waardoor ze ongeschikt worden voor consumptie. Zelfs dieren eten ze op dit moment niet.

Laat een geitenbaard groeien in de tuin

Als u de geitenbaard niet in de weide wilt verzamelen, kunt u deze in uw tuin laten groeien. Zaai de zaden in het voorjaar en plant na het ontkiemen de individuele planten op een afstand van ongeveer 10 cm. Geitenbaard groeit goed op zonnige en matig vochtige plaatsen, waar je hem gemakkelijk kunt oogsten en gedurende de hele groeicyclus kunt gebruiken.

Weidegeitenbaard is een waardevol kruid dat vele toepassingen kent in de keuken. Van eetbare wortels tot smakelijke jonge bladeren, deze plant biedt vele mogelijkheden om uw dieet te verrijken. Of u er nu voor kiest om een ​​geitenbaard in uw tuin te laten groeien of deze in het wild te verzamelen, u zult niet teleurgesteld worden. Profiteer van deze natuurlijke bron van vitamines en voedingsstoffen en ontdek nieuwe smaken die deze onopvallende plant te bieden heeft.

gerelateerde artikelen

Bron: www.youtube.com, www.nkz.cz

Princess Roses