Eierschalen zijn een geweldige meststof. Wist je dat?

Tips voor het kweken van bloemen

Eieren zijn al eeuwenlang een belangrijk onderdeel van onze keuken. Natuurlijk blijven er altijd granaten achter.

We eten ze apart, maar we voegen ze ook toe aan een groot aantal andere gerechten, zonder hen zouden we deze gerechten vaak niet eens kunnen creëren. Natuurlijk weten we allemaal van kinds af aan dat elk ei een schaal heeft die de inhoud erin beschermt.

De meesten van ons gooien eierschalen weg omdat we ze nergens voor nodig hebben. Maar dat is een vergissing. Daarom geven we je vandaag enkele tips en adviezen over waar je eierschalen voor kunt gebruiken.

Wat informatie over de schaal

De schaal kan een andere kleur hebben, meestal wit, beige of oker. Als u een vraag over de kleur van de schaal niet kunt beantwoorden, weet dan dat de kleur van de schaal wordt beïnvloed door pigmenten die worden gevormd in het baarmoederslijmvlies van een bepaalde kip.

Bij het pellen van eieren is het je waarschijnlijk ook opgevallen dat de schaal zelf uit drie delen bestaat: de schaal, het membraan en de cuticula.

Wat de samenstelling van de schaal betreft, is het grootste deel, meer dan 90 procent, calciumcarbonaat. We vinden het bijvoorbeeld in mosselschelpen. Afgezien daarvan bevat de eierschaal echter nog andere ongelooflijke elementen, waarvan er 27 zijn. Dit zijn bijvoorbeeld fosfor, fluor, silicium, zink, magnesium, ijzer en koper.

Als we eieren in water koken, komen veel van deze elementen in de vorm van ionen in het water terecht. Daarom is het aan te raden om het water na het koken van eieren niet te gieten, maar om het bijvoorbeeld te gebruiken om planten water te geven. En waar worden de schelpen voor gebruikt?

Å grutten en tuin

Als we eieren nodig hebben om bijvoorbeeld te bakken, blijven de ruwe waardevolle stoffen in de schaal en kun je ze weer gebruiken voor het tuinieren. Door de schelpen te pletten, kunt u uw planten eenvoudig van voedingsstoffen voorzien door de schelpen op de grond te strooien.

De vlokken verteren zeer snel en alle voedingsstoffen daaruit komen in de grond. Groenten, vooral tomaten, en kruiden zullen bijvoorbeeld eierschalen waarderen.

Een ander voordeel van het gebruik van eierschalen in de tuin is dat ze helpen de optimale zuurgraad van de grond te behouden, d.w.z. een pH-waarde van 5,5 tot 6,5 voor planten.

Het gebruik van eierschalen in de tuin helpt uw ​​planten en gewassen te beschermen tegen bepaalde plagen, zoals bepaalde insecten, slakken of knaagdieren. Natuurlijk kun je ook gebroken eierschalen zonder problemen in de compost gooien.

Å grutten en teelt

Als je graag je eigen planten uit zaden kweekt, is het meestal de moeite waard om ze voor te kweken voordat je ze thuis plant, zodat ze resistenter zijn en sneller groeien. Voor deze voorkweek gebruiken de meeste mensen plastic potten.

Maar er is een veel eenvoudigere en ook meer ecologische oplossing. Welnu, de schelpen van grotere eieren kunnen heel goed worden gebruikt, die je dan met een klein zaailingtje in de grond kunt stoppen, waar het snel zal ontbinden.

Princess Roses