Een tuin vol groenten: in juli zaaien is heel logisch. Het loont de moeite om deze planten te zaaien

Tips voor het kweken van bloemen

Net als in mei en juni kunt u bosbonen, erwten, snijbiet, sla, spinazie, witlof, hoornblad, venkel, rucola, dille, boerenkool, rammenas, rode biet, koolrabi, broccoli, zwarte wortel of winter opnieuw zaaien uien. Je kunt ook wortels toevoegen, variëteiten met kortere of ronde wortels of kool voor de herfst- en winteroogst zijn ideaal.

Florentijnse venkel

Venkel genaamd zoet, plantaardig, knolachtig of Florentijns (Foeniculum vulgare var. Azorenzoon Leuk) wordt niet gekweekt voor de zaden, maar voor de oogst van aromatische, vlezige bladknollen. De nu gezaaide planten bloeien niet vanwege de kortere dagen, dus juli is ideaal. Zorg voor een doorlatende grond voor venkel, bijvoorbeeld een mengsel van zand of perliet en compost; onder zware omstandigheden zal deze niet gedijen. Op kleigronden loont het om in een verhoogd bed te groeien. Zaai in een clip van ongeveer 10 cm, bedek de zaden met een dun laagje compost en druk lichtjes aan. Plaats de groeiende zaailingen op een afstand van ongeveer 30 tot 40 cm, de planten worden verspreid. Tegen de tijd dat de knollen zo groot zijn als een ei, kun je er compost aan toevoegen om ze witter en malser te maken. Mulchen met compost of een laag gedroogd gras is ook geschikt omdat venkel niet van schoffelen houdt.

De knollen zijn het oogsten waard zodra ze een grootte van ongeveer 10 cm bereiken. Daarna zijn ze al harder en minder sappig. De bovenste bladeren, evenals de bladstelen en zachte bladeren, zijn uitstekend in soepen en voegen smaak en aroma toe. De binnenste vlezige bladeren zijn zelfs rauw smakelijk. Je kunt ze echter ook stomen, vullen of bakken. De zachte warmtebehandeling verzacht het sterke aroma en ondersteunt tegelijkertijd de zoete smaak.

Chinese kool

Pekingkool komt veel vaker voor in de winkels en wordt vaak verward met Chinese kool. Echte Chinese Kool (Brassica rapa chinensis) maar zeker het proberen waard. Het menu kan op vele manieren gevarieerd worden. Jonge bladeren zijn geschikt voor salades, oudere voor een zachte warmtebehandeling. Je kunt ze frituren, toevoegen aan soepen, stomen als bijgerecht of kort bakken.

Zaai de zaden op dezelfde manier als de bladmosterd, in een clip van ongeveer 10 cm. Wilt u de jonge bladeren oogsten, nadat de plant is uitgekomen, snoei dan tot 20 cm. Om volle koppen te laten groeien, hebben planten nietjes tot 40 cm nodig. Chinese kool is winterhard en kan tot in de winter geoogst worden, hij kan zelfs lichte vorst verdragen. Als je hem bedekt met een witte non-woven stof, of in een kas of folieplant plant, kun je zelfs tijdens een mildere winter oogsten. Op koude dagen groeit hij niet meer, maar hij blijft wel fris.

Oosterse bladeren

Oosterse bladgroentensoorten en zogenaamde bladmosterds zorgen voor een snelle en zeer gevarieerde oogst. De jonge bladeren van de nu gezaaide planten kun je al over een maand oogsten en verder in het najaar – ze blijven groeien terwijl ze geleidelijk worden afgescheurd. Het heeft zeer pittige bladeren (B. juncea) vanwege zijn kleur ook wel rode mosterd genoemd. Het is slechts licht kruidig ​​(Brassica rapa), wordt een delicate smaak geboden door decoratief uitgesneden bladeren (B. rapa japonica), groen of rood, afhankelijk van de variëteit. Aanbieding medium kruidig ​​en grote bladeren (B. rapa komatsuna).

Zaai de zaden in compostverrijkte, losse grond, bedek ze met een dun laagje gezeefde compost of fijn substraat en druk ze lichtjes aan met je handpalmen of een plank. Om jonge bladeren te oogsten, kunt u dicht zaaien, met een tussenafstand van ongeveer 3 cm. Als je echter de hele herfst wilt oogsten, zorg er dan voor dat de planten 20 tot 30 cm uit elkaar staan ​​voordat ze elkaar raken. Je kunt zaailingen ook voorkweken en planten als je een plek klaar hebt. Bij het oogsten kun je de hele bladrozetten afsnijden – als je het hart verlaat, zal het na verloop van tijd bederven. U zult echter een nog snellere hergroei zien als u alleen de buitenste bladeren plukt. Jonge exemplaren zijn uitstekend in salades, oudere worden kort gebakken, gestoofd of gebakken.

Aantrekkelijke andijvie

Scherbák of andijvie (Cichorium endivia crispum) het heeft licht bittere bladeren, vergelijkbaar met witlofsalade. En omdat hij bestand is tegen temperaturen tot -10 °C, kun je hem zowel in de herfst als in de winter oogsten. Het zal zelfs milder smaken nadat het door de vriezer is gegaan. In de zomer moet hij echter nog groeien; dankzij het korter worden van de dagen bloeien de planten niet meer, maar vormen ze mooie bladrozetten. Verdonkeren zorgt bovendien voor een mildere smaak; dek de plant een tot drie weken voor de oogst af met een bloempot. Als je de bittere smaak echter niet erg vindt, weet dan dat bitters zeer gunstig zijn voor de gezondheid.

Bereid de grond op dezelfde manier voor als voor venkel (zie hierboven). Kleinere soorten kun je in een clip van zo’n 20 cm kweken, grotere soorten rond de 30 tot 40 cm. Je kunt echter dichter zaaien, de groeiende kruidnagel plukken en eten. Er zijn verschillende soorten van deze groente om uit te kiezen. Populair is de decoratieve, gekrulde szterbák, de Batava szterbák met brede bladeren met een doffer uiterlijk en een hardere smaak, die echter opvalt door zijn heerlijke, witachtige hart, wordt schaarser gekweekt. Als je de kop of rozet van de zegge ongeveer 3 cm boven de grond afsnijdt, ontstaat er nieuw blad. Je kunt met de krullende sprinkhaan ook geleidelijk de buitenste bladeren verwijderen.

Tips voor de verzorging

  • Om ze mals en lekker te maken, moeten bladgroenten in de zomer regelmatig water krijgen, en niet alleen als ze opkomen.
  • Planten die je herhaaldelijk oogst terwijl ze groeien, zullen profiteren van bemesting. De beste basis is rijpe compost, die u vóór het zaaien of planten op het bed kunt strooien in een laag van 5 tot 10 cm dik. Daarnaast wordt een portie voedingsstoffen aangevuld met bijvoorbeeld een sterk verdunde brandnetelinfusie, die je één keer per week aan de dressing toevoegt.
  • Mulchen met een dunne laag gemaaid gras is ook nuttig. Als je echter tegen slakken vecht, is compost alleen voldoende als mulch.

gerelateerde artikelen

Bron: tijdschrift Receptář

Princess Roses