Een onmisbaar hulpmiddel in de keuken: u heeft altijd een vers laurierblad bij de hand

Tips voor het kweken van bloemen

Laurier is een van de oudste struiken op aarde. In tijden dat het klimaat vochtiger was, waren er zelfs dichte laurierbossen. Maar zodra het klimaat veranderde en andere planten de laurier vervingen, werd het een ‘gematigde’ struik (of boom) die de hele antieke wereld charmeerde.

De Grieken en Romeinen hielden van de laurier en beschouwden hem als een symbool van vrede, wijsheid, overwinning en bescherming. Belangrijke burgers droegen zelfs lauwerkransen op hun hoofd, die hun hogere sociale status moesten benadrukken. Volgens een van de bijgelovigheden beschermde het laurierblad zelfs de eigenaar van de krans tegen stormen en bliksem. Daarom hebben sommige machtige mensen hem nooit uit hun hoofd gekregen…

Bron: Youtube

Schoonheid in een pot

Hoewel de laurier thuis is in het Middellandse Zeegebied, doet hij het ook prima in Tsjechische tuinen. Het zijn alleen geen volgroeide bomen, maar eerder kleine struiken of heesters die zelfs in potten kunnen worden gekweekt. Vavřín is een vrij veeleisende partner.

Hij kan driekwart van het jaar buiten staan, maar voor de winter kun je hem vanwege de vorst beter in de veiligheid van de werkplaats of gang zetten. Anders is een grotere pot, zon, drogere grond en één keer per maand stikstofmest voldoende.

Gedroogde zijn beter

Als je aan deze basisvereisten voor de laurier voldoet, wordt hij beloond met een overvloed aan groene bladeren. Maar ze zijn niet alleen ter decoratie, maar je kunt ze ook direct als specerij gebruiken. Het probleem met verse laurierblaadjes is dat ze te aromatisch zijn en de oorspronkelijke smaak van het gerecht kunnen “overheersen”.

Daarom is het beter om je eigen laurierblad uit de tuin te drogen. Zo werkt het: Bind vijf takjes laurier bij elkaar en hang ze onder de overkapping van het terras. Laat ze drie weken drogen. Bewaar de gedroogde blaadjes vervolgens in een kruidenrek en gebruik ze om gerechten op smaak te brengen.

De ster onder de sauzen en zure gerechten

Laurierblaadjes zijn geschikt voor marinades en zure gerechten. Het voegt ook pit toe aan pittige vlees- of visgerechten. Je kunt het mengen in pastasauzen, zoete puddingen, peulvruchtensoepen, maar je kunt het ook gebruiken voor het inmaken van groenten, rode biet, bonen of je paddenstoelenvangst uit het bos.

Insectenvechter

In het zomerseizoen kunt u laurierblad ook gebruiken als insectenwerend middel. Plaats het gewoon op een kom en plaats het ergens bij het raam. De geur kan mieren, motten, kakkerlakken, motten, maar ook alle stekende insecten afstoten.

Thuisbehandeling voor de ziel

Als u last heeft van angst, kunt u gedroogde laurierblaadjes gebruiken als aromatherapie. Er wordt gezegd dat hun bedwelmende aroma depressie en angst vermindert en ‘negatieve krachten’ afweert. Steek een of twee laurierblaadjes aan in een kom en je zult zien dat je opgelucht wordt – naar lichaam en geest.

gerelateerde artikelen

Bronnen:

Princess Roses