De beste zwarte druivenjam. Leer hoe je het klaarmaakt!

De beste zwarte druivenjam. Leer hoe je het klaarmaakt! Tips voor het kweken van bloemen

Het is tijd voor zorgvuldig bereide conserven voor het koude seizoen. Profiteer van de overvloed aan herfstfruit op de markten en bereid uw eigen zwarte druivenjam.

Druiven hebben, naast het feit dat ze zo lekker zijn en in de vorm van jam in de winter bewaard kunnen worden, gunstige effecten bij een groot aantal aandoeningen: chronische constipatie, reuma, jicht, zweren, gastritis, nier- en galstenen, bloedarmoede, aandoeningen cardiovasculaire, vrouwelijke hormonale stoornissen, allergieën, herstel, depressie.

In tegenstelling tot witte druiven hebben zwarte druiven een hogere hoeveelheid antioxidanten, dus een sterkere werking. Een van die antioxidanten is resveratrol, aanwezig in zwarte druiven. Het verlaagt het slechte cholesterol, verdunt het bloed en vermindert de kans op bloedstolsels aanzienlijk. Druiven maken ook deel uit van het basisvoedsel voor ontgifting, dus aarzel niet om ze te eten.

Wist je dat…

… als u lijdt aan galdyskinesie, normaliseert een kuur met druiven dan de galafscheiding? De remedie is ook geïndiceerd voor mensen die last hebben van frequente aambeiencrises.

Van het behandelen van depressies tot het helpen bij gewichtsverlies, maar ook het versterken van de wanden van bloedvaten: rode druiven mogen niet ontbreken in het herfstdieet. Ze versterken de hartspier, reinigen de darmen, nieren en versnellen de stofwisseling. Ze zijn samengesteld uit 73% water en 23% suikers, en de overige 4% vitamines uit het B-complex, maar ook A, C, K, PP, minerale zouten van kalium, fosfor, magnesium, ijzer, calcium, silicium. Via deze verbindingen helpen ze het lichaam te versterken, waardoor het beter bestand is tegen de aanval van virussen en bacteriën. Bovendien is deze superfruit een tegengif tegen stress. Op dezelfde manier levert fosfor niet alleen de energie die nodig is voor fysieke inspanningen, maar ook de energie die onmisbaar is voor mentale inspanningen. Er zijn veel redenen om druiven in veel gerechten te verwerken en ze de winter in potten te bewaren, in de vorm van jam.

Ingrediënten voor 5-6 potten

1 kilo zwart

1 kg suiker

2 zakjes vanillesuiker

10 ml citroensap

Mogelijk bent u ook geïnteresseerd:

Hoe maak je zwarte druivenjam?

Was de druiven en verwijder de schil. Bestrooi de kern met suiker en laat alles drie tot vier uur of een nacht staan.

Doe de druiven in een geëmailleerde pot die je ongeveer een half uur op middelhoog vuur zet. Haal het fruit door een zeef om de zaden te verwijderen en zet het terug op hoog vuur. Voeg het citroensap toe en laat een half uur staan.

Schep het schuim af als het begint te koken. Voeg tegen het einde de vanillesuiker toe. Druiven bevatten veel pectine, waardoor ze snel stollen.

Zie ook:

Doe de hete jam in hete potten en sluit deze af met deksels. Je houdt ze afgedekt met dekens tot de volgende dag.

FOTO: Shutterstock

Princess Roses