Crisis als kans: boeren zien een nieuwe kans in de groenteproductie

Crisis als kans: boeren zien een nieuwe kans in de groenteproductie Tips voor het kweken van bloemen

Naar het adres Vinka Kovačeva uit Topolje arriveert tegenwoordig een van de grootste Baranja-boeren die 400 hectare bebouwt tomatenzaailingen als derde groentegewas, waarvan hij de teelt overeenkwam met hetzelfde aantal binnenlandse bedrijven.

Hij contracteerde de tomaten die hij op 20 hectare gaat telen met Podravka en sloot in de herfst een overeenkomst met Enna Fruit. knoflook planten op 4 hectare, en in samenwerking en voor de behoeften van het bedrijf Kanaan groeit aardappel productie van 20 tot 40 hectare. Daarom is een deel van het areaal met akkerbouwgewassen vervangen door groentegewassen. En hij staat hierin niet de enige, want veel boeren uit Slavonië en Baranja, geconfronteerd met de hoge prijzen van investeringen in de productie en de lage prijzen van graan- en oliezaadproducten zelf, hebben besloten zich gedeeltelijk op meer winstgevende groenten te richten.

En dat blijven ze doen.

“De vraag is niet of ze zullen overstappen op de groenteteelt, maar dat zal wel moeten als ze willen overleven“, vertelt Kovačev, die tevreden is met de overeenkomsten met lokale bedrijven, waarin ook hulp bij investeringen in het irrigatiesysteem is opgenomen als een van de belangrijkste voorwaarden voor een succesvolle groenteteelt. Tyfonen komen eraan en er is geen tekort aan water omdat er zijn vele andere binnenwateren, samen met de Dunavac.

Duidelijke landbouw is niet langer een optie

Natuurlijk is de productie van groenten veeleisender op het gebied van bescherming, maar uiteindelijk zorgt het, als alles goed gaat, voor een hogere winst. Er is minder stress omdat je niet maar één type productie hebt waar je een probleem mee hebt als het vastloopt, zoals de afgelopen twee jaar met granen.

De geschokte Europese graan- en oliezadenmarkt, en dus de onzekere prijs, verandert daarom langzaam het landbouwbeeld, vooral in het oosten van Kroatië, waar, hoewel groenten niet onbekend en nieuw zijn, de klassieke gewassen tarwe, maïs, koolzaad , en zonnebloemen worden voor het grootste deel verbouwd.

“Mensen zijn zich ervan bewust dat er niets meer over is van pure landbouw. ​​Het is onrendabel en onrendabel en boerderijen tot 50 hectare worden bedreigd met instorting. Ze kunnen niet overleven van landbouw alleen“, waarschuwt de eerste man van het Landbouwcomité van de Kroatische Landbouwkamer Petar Pranjic wat voor ons een bevestiging is dat er onder boeren grote belangstelling bestaat voor de productie van groenten.

Rode biet en suikermaïs zijn ook interessant

Dit werd ook in de winter gezien in Osijek, Podravka, waar bijna 500 boeren opdaagden.

“Niet alleen tomaten. Wij zijn geïnteresseerd in gewassen zoals bieten die gerelateerd is aan raap, daarna suikermaïs, dus vooral die waarvoor we al mechanisatie hebben”legt hij ons uit.

Met mechanisatie, wilskracht en samenwerking is het probleem niet eens de landvoorbereiding.

“Groenten kunnen geproduceerd worden op bijna alle gebieden waar veldgewassen waren, maar er moet een grote MAAR worden gezet: eerst moet je zien welke herbiciden zijn gebruikt en een grondige chemische analyse van de bodem uitvoeren, omdat er vaak een teveel aan fosfor is “vertelt prof. Ph.D.Sc. Nada Parađikovićeen expert in deze gewassen van de Faculteit Agrobiotechnische Wetenschappen, Osijek.

Het is ook noodzakelijk om een ​​bodemkundige, fytopathologische en entomologische analyse van de bodem uit te voeren. Natuurlijk hebben groenten water nodig, dus het spreekt voor zich dat je een irrigatiesysteem nodig hebt. En als hem wordt gevraagd welke soort hij moet planten, adviseert hij dit niet uit het hoofd te doen, maar te vragen wat de markt nodig heeft.

Vergroot het oppervlak onder de groenten

Dat er ruimte is voor teelt blijkt ook uit de gegevens die in de publicatie van maart zijn gepresenteerd door de hoofdeconoom van de Kroatische Vereniging van Werkgevers (HUP). Hrvoje Stojić.

Onze zelfvoorziening in deze productie varieert van 50 tot 58 procent productie schommelt sterk van jaar tot jaar, en tegelijkertijd vertoont de consumptie een voortdurende groei. Hij stelt ook dat ze op ons vallen landbouwareaal voor de groenteteelt, dat in 2016 bijvoorbeeld op bijna 11 duizend hectare werd verbouwd en de afgelopen twee jaar op zo’n negenduizend hectare.

Tegelijkertijd vindt het grootste deel van de binnenlandse productie plaats in de open lucht, en slechts een kwart in een of andere vorm van beschermde gebieden waar hoge en lage tunnels de overhand hebben zonder de mogelijkheid van extra verwarming.

De hoofdeconoom benadrukte dat deze productie een aanzienlijk hogere waarde genereert dan andere soorten gewasproductie, vooral granen en oliehoudende zaden. Dus, zegt hij, gezien het strategische doel om de waarde van de landbouwproductie te vergroten, vooral gewassen met een hogere toegevoegde waarde, zou de nadruk moeten liggen op het vergroten van het groenteareaal.

‘Verhoging voor het minste 10 duizend hectarewat de zelfvoorziening zou garanderen en tegemoet zou komen aan de behoeften van de binnenlandse voedselindustrie“, aldus de publicatie.

Waar we staan ​​met de productie, maakte hij begin april bekend. Volgens voorlopige gegevens voor 2023 is de productie van kool, wit en rood, met 3.681 ton gestegen, van uien en knoflook met 3.159 ton, van watermeloen met 2.158 ton en van meloen met 1.903 ton. ton, sla met 916 ton, bloemkool en broccoli voor 808 ton, bonen, voor vers graan en peulen, voor 763 ton, bieten voor 753 ton en erwten, voor vers graan en peulen, voor 748 ton.

Maar we produceerden minder tomaten; van 31.583 ton in 2022 naar 26.421 ton in 2023. Ook was er minder peper, namelijk 9.731 ton vergeleken met 10.451 het jaar ervoor, evenals komkommers en cornichons, waarvan we in 2022 12.906 ton produceerden, en vorig jaar 8.167 ton.

Schud kaarten

Ook onze bekende adviseur, boer, manager beschreef hoe lastig de positie van boeren momenteel is Ivan Malic Wij wijzen erop dat deze crisis ook een kans is om de kaarten in de Kroatische landbouw te herschikken.

Sommige dingen zijn op de lange termijn onhoudbaar. degenen die te weinig hectares bewerken, hebben op de lange termijn geen enkele kans, tenzij ze samenwerken en diensten gaan gebruiken (of machines delen). Degenen die weinig hectares hebben (voor boeren is het alles onder de 50 hectare) zullen moeten begrijpen dat de landbouw voor hen een extra baan is naast een andere baan.

‘Of zal overstappen op moestuinierenVoeg veehouderij, verwerking of fruitteelt toe aan uw vruchtwisseling. Dit alles is een kans voor de Kroatische landbouw om beter te worden. Want zonder pijn is er geen verandering“, Hij schreef.

Princess Roses