De laatste dagen voor de paasvakantie zijn dagen van vuur in de keuken. Heerlijke gerechten bereiden voor de paastafel wordt makkelijker met de juiste recepten! Wij bieden u voor deze periode vier speciale dessertrecepten aan: walnoten-rozijnencake, geglazuurde panettone, Sloveense rollade met walnoten en gugulufcake met citroen.
Walnoten-rozijnencake
Ingrediënten voor tien porties
½ kg bloem
30 g verse gist
125 ml olie
50 gram ong
150 g suiker
300 ml melk
4 eierdooiers
1 pakje vanillesuiker
50 g rozijnen
50 g walnoot
Zo maak je cozonac met walnoten en rozijnen
Los de gist en een theelepel suiker op in een beetje warme melk en een eetlepel bloem. Laat 30 minuten rijzen en meng dit mengsel vervolgens met de rest van de bloem en de melk, met de eidooiers en de vanillesuiker.
Kneed en voeg dan de suiker, olie en boter toe. Laat het deeg na het homogeniseren een half uur rijzen. Voeg de gehydrateerde rozijnen toe.
Leg het deeg in een ronde, met bakpapier beklede bakplaat en laat het een half uur rijzen. Bestrooi het met walnoten, gehalveerd of grof gehakt. Bak het deeg tot het mooi bruin is. Serveer met poedersuiker.
Panettone glazuur
Ingrediënten voor 12 porties
25 g verse gist
150 ml melk
200 g suiker
600 g bloem
7 eidooiers
1 snufje zout
150 g ong
1 pakje vanillesuiker
100 g droogfruitmengsel
Ter decoratie:
600 g poedersuiker
150 ml citroensap
Zie ook:
Hoe panettone te maken
Combineer de gist met 75 ml warme melk, vijf eetlepels suiker en dezelfde hoeveelheid bloem. Meng na 15 minuten de eierdooiers met zout en voeg ze toe aan het gistmengsel, samen met 100 g boter, de helft van de bloem, vanillesuiker, de rest van de suiker en melk.
Kneed het deeg en laat het een uur rijzen. Voeg op het einde de resterende bloem en gesmolten boter toe en meng gedurende tien minuten.
Voeg het gekonfijte fruit toe en doe het deeg in een ronde, beklede bakplaat. Laat het nog een uur rijzen. Zet de bakplaat een half uur in de oven.
Om het glazuur te bereiden, giet je het citroensap over de poedersuiker en meng je tot het mengsel de gewenste consistentie heeft bereikt. Giet het glazuur over de panettone en decoreer deze naar eigen fantasie.
Sloveense rollade met walnoten
Ingrediënten voor 12 porties
500 g bloem
30 g droge gist
250 ml melk
2 eetlepels suiker
125 g margarine
1 snufje zout
biologische citroenschil
2 eierdooiers
Vulling:
350 gram walnoten
170ml room
100 g suiker
biologische citroenschil
1 of
Mogelijk bent u ook geïnteresseerd in:
Methode van voorbereiden
Meng de gist met een kopje warme melk, een theelepel suiker en een eetlepel bloem. Meng na ongeveer 15 minuten de resterende bloem en suiker met zout, gesmolten margarine, eidooiers en geraspte citroenschil. Voeg als laatste het gistmengsel toe.
Homogeniseer alles en kneed tot je een elastisch deeg krijgt. Je laat het ongeveer een uur groeien, totdat het in volume verdubbelt.
Meng voor de vulling de gemalen walnoot met room, suiker en geraspte citroenschil. Voeg het ei toe en als het te droog is, voeg dan nog een beetje melk toe.
Spreid een vel uit en bedek ze met vulling. Je rolt het zo strak mogelijk op en brengt het over naar een gugulufbakje. Dek af, laat het volume verdubbelen en zet de pan vervolgens ongeveer een uur in de voorverwarmde oven.
Gugulufcake met citroen
Ingrediënten voor 12 porties
2 eieren
350 g suiker
50 ml olie
250 gram yoghurt
250 g bloem
de schil van 2 biologische citroenen
Hoe maak je cheque-guguluf?
Wrijf de dooiers met de suiker tot ze wit worden. Voeg geleidelijk de olie en de yoghurt toe, daarna de bloem en de citroenschil. Na het homogeniseren het opgeklopte eiwit met lichte bewegingen tot een schuim verwerken. Giet het mengsel in een beklede gugulufvorm en zet het drie kwartier in de voorverwarmde oven. Portioneer de cheque pas nadat deze is afgekoeld. Je serveert het met poedersuiker en decoreert naar eigen fantasie.
FOTO: Shutterstock