Basilicum bloeit: is het keukenkruid nu nog eetbaar?

Tips voor het kweken van bloemen

Tomaten met mozzarella – en verse basilicum. Of aromatisch bij pasta. Of een heerlijke basilicumvinaigrette voor bij een salade. Basilicum is niet voor niets een van de populairste keukenkruiden. Het felgroene kruid past bij veel gerechten en is in elke supermarkt verkrijgbaar. En als je op een paar dingen let, groeit en bloeit het kruid de hele zomer op de vensterbank of in de tuin.

In juli is het echter meestal zover: de basilicumstruik vormt eerst bloemknoppen en begint dan te bloeien. Veel mensen vragen zich dan af: kan ik de bladeren nog gebruiken?

Kun je de bladeren van bloeiende basilicum nog eten?

Het antwoord: Ja dat kan. Zelfs als de plant begint te bloeien, kun je de basilicumblaadjes nog steeds met een gerust hart eten. Dit zal je maken noch giftig, noch schadelijk voor de gezondheid.

Wie de bladeren rauw eet, zal echter teleurgesteld worden: dit De geur van de basilicumblaadjes vervaagt en ze krijgen een iets bittere, scherpere smaak. Over het algemeen geldt: hoe jonger de bladeren, hoe aromatischer ze zijn.

Goed om te weten: Zelfs als de bladeren niet meer geschikt zijn voor rauwe consumptie, kun je de bladeren van bloeiende basilicum nog steeds gebruiken voor sauzen, soepen of ovenschotels: Tijdens het koken worden de bitterstoffen afgebroken en niet meer te proeven.

Basilicum bloeit: wat te doen?

Als je basilicum net begint te bloeien, dan kan dat ook Snijd knoppen af. Je basilicumstruik zal dan nieuwe scheuten en bladeren produceren.

Als u basilicum regelmatig oogst, kunt u de bloei uitstellen. (Foto: Shutterstock / Tsjizjevskaja Ekaterina)

Om de bloei van basilicum te vertragen, moet je niet alleen individuele bladeren plukken, maar ook Oogst regelmatig ongeveer de bovenste 3 tot 5 centimeter van de scheut. Per scheut moeten minimaal twee ogen, dus minimaal één paar bladeren, behouden blijven zodat de plant kan blijven groeien. Zelfs door regelmatig snoeien kan de bloei echter niet volledig worden gestopt.

Als de struik al in volle bloei staat, is het te laat: bloeiende basilicum steekt al zijn energie in het vormen van zaden en stopt met groeien. Vanaf nu zal de struik geen nieuwe scheuten meer produceren en langzaam afsterven.

Bloeiende basilicum – bevalt ook insecten

In dit geval kun je de basilicum gewoon laten bloeien – dan zal de insectenwereld blij zijn met de voedselbron. Wanneer de bloemen geleidelijk uitdrogen, kun je de zaden verzamelen, bewaren tot volgend jaar en gebruiken om nieuwe basilicumplanten te zaaien.

Die bestaat trouwens ook meerjarige basilicumvariëteiten – die een doorslaggevend voordeel hebben: de bloem heeft geen invloed op de smaak van de bladeren. De meerjarige variëteiten blijven zelfs tijdens hun bloeiperiode groeien. Je kunt meerjarige basilicum binnenshuis overwinteren.

Zijn basilicumbloemen eetbaar?

Het gerucht dat basilicumbloemen giftig zijn Er is overigens niets aan de hand. Er zijn basilicumstruiken alle onderdelen zijn niet giftig en eetbaar. De meeste mensen houden echter niet van basilicumbloemen vanwege hun bittere smaak.

De delicate bloemen in wit, roze of paars zijn bijzonder mooi en zien er bijvoorbeeld goed uit als decoratie op het bord.

Princess Roses